Már az első mondatban le kell szögeznem, hogy eszem ágában sincs az olaszok pizzakészítési művészetét vitatni, hiszen rajongok az olasz gasztronómiáért. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a világ másik felén élő földlakóknak létezhet az olasz értelemben vett pizzától csöppet elrugaszkodott, sajátos "deep dish" pizza verziója, amit nem is szabad a klasszikus gasztrocsodához hasonlítani, hiszen egészen más műfaj. Talán sosem tudtam volna meg, hogy a chicagoiak milyen egyedi, tartalmas tésztás ételt álmodtak meg és árulják különböző étteremláncok sorozatán keresztül, ha Zoli barátunk nem tart fényképes beszámolót amerikai élményeiről. Az egyik fotón akadt meg a szemem ezen a chicagoi gasztrokuriózumon és persze addig nem nyugodtam, amíg nem bukkantam rá egy ígéretes receptre.
Chicagoi fordított pizza recept
Hozzávalók két tortaformányi deep dish pizzához (kb. 4 személyhez):
A tésztához:
- 3 bögre liszt,
- 1 bögre kukoricaliszt,
- 1 csapott ek. só,
- 2 tk. cukor,
- 1 zacskó instant élesztő,
- 1 bögre langyos víz,
- 3 ek. puha vaj, plusz 4 ek. a tészta átkenéséhez,
- 5 ek. olívaolaj (4 ek. a tésztába és 1 ek. az edényhez, amiben kelesztjük)
A töltelékhez:
- 4 ek. vaj,
- 2 fej közepes vöröshagyma,
- 4 ek. olívaolaj
- 6 gerezd reszelt fokhagyma,
- 2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
- 2 tk. cukor,
- friss bazsalikom, petrezselyem,
- oregánó,
- só, őrölt bors
Feltéthez:
- kb. 4 nagy bögre reszelt mozzarella sajt (35-40 dkg),
- kevés reszelt parmezán sajt,
- főtt sonka szeletek.
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és egy olyan edényben kelesztjük, amelyet 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikentünk és körbesimogattuk vele a tésztát, ami azért hasznos, mert a tésztával szépen lehet majd dolgozni, nem fog ragadni.
- Kb. másfél óráig lefedve pihentetjük, kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tésztaszószt: egészen apróra reszelt vöröshagymát dinsztelünk kevés vaj és olívaolaj keverékén, pár másodpercig megillatosítjuk a hozzáadott aprított fokhagymát is, beleöntjük a paradicsomot, lassú tűzön finom krémesre főzzük, majd fűszerezzük, ha van rá módunk, akkor friss bazsalikom és petrezselyem levelekkel is.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindkét gombócot téglalap alakúra nyújtjuk és 2-2 evőkanál vajjal kenjük át, felcsavarjuk, mint egy tekercset, óvatosan végighúzzuk rajta a sodrófát és a jobb oldali harmadát balra hajtjuk, a maradék bal oldalit pedig jobbra a tésztakupacra és így pihentetjük a hűtőben további 1-2 órán át.
- A hidegből kivéve, a nyújtás előtt 10 percet várunk, majd kerek alakúra nyújtjuk úgy, hogy a tortaformába passzintva jusson tészta a "pizza" oldalfalához is.
- A feltéteket pedig nagyjából pont fordítva helyezzük rá a tésztára, mint a klasszikus pizzánál: első sor (vastagon) mozzarella sajt, sonka vagy olasz kolbász, szalámiféle, mártás, majd a tetejére kevés parmezán sajt.
- Forró, 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percet, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.