Bébispenótot egészen az első komolyabb fagyokig árulnak a piacon, így érdemes friss spenótot beszerezni ehhez a recepthez. A tekercset házi leveles tésztából készítettem, ami a szilveszteri rétes alapját is képezheti, így már most trenírozhatjuk magunkat az ünnepekre. Ezzel az alaprecepttel viszonylag olcsóbban előállíthatjuk a leveles tésztát, ráadásul ugyanúgy fagyaszthatjuk vagy napokkal előre begyúrhatjuk, hiszen a hűtőben is remekül eláll.
Bébispenótos, ricottás tekercs recept
Hozzávalók a házi leveles tésztához ( 50 dkg tészta keletkezik):
- 30 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 2 ek. ecet,
- pici só,
- 2 dl tejföl (1 kis pohár)
A töltelékhez:
- 25 dkg friss bébispenót,
- 10 dkg ricotta (vagy túró),
- só,
- 2 kis gerezd fokhagyma,
- kevés reszelt trappista sajt,
- szezámmag a tetejére
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a sóval, tejföllel, ecettel együtt jól átgyúrjuk és a hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakán át. (A tészta a hűtőben napokig eláll és fagyasztható is, így könnyen előre dolgozhatunk.)
- Tésztagyúrási kedv hiányában természetesen használhatunk mirelit leveles tésztát is, kb. 50 dkg-ra van szükség.
- A spenót leveleket megmossuk, majd aprítógéppel a ricottával, fokhagymával együtt leturmixoljuk, pürésítjük és megsózzuk.
- A vékonyra, téglalap alakúra nyújtott tésztát (a tésztagombócot kétfelé veszem) nem túl vastagon megkenjük a spenótos krémmel, megszórjuk reszelt sajttal, szorosan (hosszában) feltekerjük és csigákra vágjuk a tekercset, szezámmaggal megszórjuk.
- 180 fokra bemelegített sütőben sütjük kb. 10 percig, amíg elkezd pirulni.