A kacsa önmagában is királyi étel, bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ha a kacsemellet még egy kis egri bikavérrel is meglocsoljuk és megsütjük, még pazarabb ízhatást érhetünk el. Köretként a jól bevált párolt lilakáposztát és stílszerűen vörösboros dzsemet válasszunk, és garantáltan mindenkit leveszünk a lábáról.
Bikavérben sült kacsamell recept
Hozzávalók kb. 2 személyre:
- 50 dkg kacsamell,
- só ízlés szerint,
- kb. 3 ek. kacsazsír,
- 0,75 dl Egri Bikavér,
- 0,75 dl víz,
- ínyencségnek Jambori, vörösboros dzsem.
A párolt lilakáposztához:
- 1 fej lilakáposzta,
- pici olaj,
- só, bors,
- őrölt kömény,
- 2 ek. cukor,
- 2 ek. ecet,
- kb. 2 dl víz.
Elkészítés:
- A kacsamellet alaposan megmossuk, a bőréből szükség szerint szemöldökcsipesszel kicsipkedjük az ott maradt tokokat, majd akár be is irdalhatjuk (éles késsel függőleges és merőleges csíkokat húzva a bőrön anélkül, hogy belevágnánk a húsba).
- A husit besózzuk és min. néhány órán át állni hagyjuk. Serpenyőben kevés kacsazsíron körbesütjük: először a bőrével lefelé pirítunk rá egy kis kérget (fontos, hogy ne mozgassuk a sütés közben a húst, pár percig tart ez a folyamat), majd megfordítjuk és ugyanúgy pár percig így hagyjuk sülni. Ezután lehetőség szerint fedővel rendelkező kerámia tálba tesszük, úgy, hogy alá kenünk kacsazsírt, és öntünk hozzá felesben bort és vizet. Ide bőrrel felfele helyezzük a melleket, hogy ne száradhasson ki a hús. Sütőbe rakjuk és fedő alatt 180 fokon sütjük alsó-felső légkeveréssel amíg már biztosan puha, és omlós a hús. A végén kb. 10 percet még fedő nélkül is pirítsuk.
- A lilakáposztát felaprítva pár percig pirítjuk pár csepp olajban, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt köménnyel, majd kb. 1 dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk alacsony hőfokozaton. Néha megkeverjük és mindig figyeljünk arra, hogy legyen elég víz alatta, mert ettől lesz finom szaftos a káposzta.
- Amikor már megpuhult a káposzta, öntsünk rá 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet, alaposan keverjük el, ízlés szerint még korrigálhatjuk a fűszerezést és a cukor-ecet adagot (nekem ez az 1:1-hez arány vált be). Kb. fél órányi idő alatt a káposzta is elkészül, ha jó, apróra vágtuk a zöldséget, én ehhez a jó kis aprítógépet szoktam segítségül hívni, így legalább nem leszek könyékig lila.
- Tálaláshoz kínáljunk dzsembort, vagy akár a káposztába is belekeverhetjük a zselét.