Önálló ételként is megállja a helyét ez a különlegesen finom és színes főzelék, ami könnyedén beilleszthető a diétás vagy vega étrendbe. A házi zöldségalaplé, a karamellizált lilahagymával együtt pirított cékla kockák, a selymességért felelős tejszín, és a lisztmentes sűrítés ínycsiklandóan izgalmassá teszik az ételt. Még a főzelékes műfajt nem kedvelők kedvencévé is válhat.
Céklás édesburgonya főzelék recept
Hozzávalók:
- 5 db közepes édesburgonya,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2-3 dl zöldség alaplé,
- kb. 1 dl főzőtejszín,
- kevés só,
- 2 tk. majoranna,
- 1 kis fej lilahagyma,
- 3-4 db cékla,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 2 tk. vaj,
- néhány ek. olívaolaj.
Elkészítés:
- A céklát héjastól, alufóliába csomagolva megsütjük 180 fokon kb. 45 perc alatt, meghámozzuk, felkockázzuk. Kevési olívaolajon karamellizáljuk, puhára dinszteljük a félkarikákra vágott lilahagymát, hozzáadjuk a cékla kockákat, és együtt pirítjuk kb. 5 percig.
- Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük vaj és olívaolaj keverékén, ráreszelünk egy gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesburgonyát. Annyi zöldségalaplével öntjük fel, ami felett még egy jó ujjnyira kikandikálnak a batáta kockák (tehát ne lepje el). Addig főzzük, amíg meg nem puhul az édesburgonya (kb. 10 perc), sózzuk és majorannával ízesítjük.
- A burgonya felét kivesszük, és kevés tejszínnel, egy gerezd lereszelt fokhagymával együtt pürésítjük botmixerrel, ezt keverjük hozzá a batátához, és így egy krémes főzelék állagot érünk el, liszt nélkül, önmagával sűrítve.
- Tálalásnál az édesburgonyára kanalazzuk a lilahagymás céklát, és megszórjuk friss petrezselyemmel.