Céklás édesburgonya főzelék

Egészséges színkavalkád

Céklás édesburgonya főzelék recept

Önálló ételként is megállja a helyét ez a különlegesen finom és színes főzelék, ami könnyedén beilleszthető a diétás vagy vega étrendbe. A házi zöldségalaplé, a karamellizált lilahagymával együtt pirított cékla kockák, a selymességért felelős tejszín, és a lisztmentes sűrítés ínycsiklandóan izgalmassá teszik az ételt. Még a főzelékes műfajt nem kedvelők kedvencévé is válhat.

Céklás édesburgonya főzelék recept

Hozzávalók:

  • 5 db közepes édesburgonya,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 dl zöldség alaplé,
  • kb. 1 dl főzőtejszín,
  • kevés só,
  • 2 tk. majoranna,
  • 1 kis fej lilahagyma,
  • 3-4 db cékla,
  • 1 kis csokor petrezselyem,
  • 2 tk. vaj,
  • néhány ek. olívaolaj.

Elkészítés:

  1. A céklát héjastól, alufóliába csomagolva megsütjük 180 fokon kb. 45 perc alatt, meghámozzuk, felkockázzuk. Kevési olívaolajon karamellizáljuk, puhára dinszteljük a félkarikákra vágott lilahagymát, hozzáadjuk a cékla kockákat, és együtt pirítjuk kb. 5 percig.
  2. Az apróra vágott  vöröshagymát megdinszteljük vaj és olívaolaj keverékén, ráreszelünk egy gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesburgonyát. Annyi zöldségalaplével öntjük fel, ami felett még egy jó ujjnyira kikandikálnak a batáta kockák (tehát ne lepje el). Addig főzzük, amíg meg nem puhul az édesburgonya (kb. 10 perc), sózzuk és majorannával ízesítjük.
  3. A burgonya felét kivesszük, és kevés tejszínnel, egy gerezd lereszelt fokhagymával együtt pürésítjük botmixerrel, ezt keverjük hozzá a batátához, és így egy krémes főzelék állagot érünk el, liszt nélkül, önmagával sűrítve.
  4. Tálalásnál az édesburgonyára kanalazzuk a lilahagymás céklát, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Céklás édesburgonya főzelék képek

Ha tetszett a fenti Céklás édesburgonya főzelék recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló főzelék recepteket is: Sült fokhagymás sárgaborsó főzelék recept, Korianderes vöröslencse főzelék recept, Mustáros édesburgonya főzelék recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cékla, édesburgonya, főzőtejszín, lilahagyma, petrezselyem. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, főzelék, gluténmentes, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Céklás édesburgonya főzelék recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató