A vitaminokban bővelkedő vöröslencse kiváló fehérjeforrás, és fantasztikus alapanyag a konyhában, mert a klasszikus lencsével szemben pillanatok alatt megfő. Az expressz zöldségek pedig szuperjó home office ebédet tudnak eredményezni, például egy szívmelengető, fűszeres főzelék formájában. A vöröslencséhez nagyon jól passzol az ázsiai ízvilág: a friss koriander, curry és kókusztej mixe egészen pazarrá tud varázsolni egy egyszerű lencsefőzeléket.
Korianderes vöröslencse főzelék recept
Hozzávalók 4 főre:
- 3-4 nagy maroknyi (30-40 dkg) vöröslencse
- 1 fej lilahagyma vagy vöröshagyma/sonkahagyma
- kevés olívaolaj
- 1 marék friss koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- kb. 4-5 dl kókusztej
- víz, amennyi ellepi egy kisujjnyira a vöröslencsét
- 1-2 tk. curry por
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- Pár evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az átmosott, lecsöpögtetett vöröslencsét és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel vagy zöldség alaplével, hogy egy kisujjnyi rész még ellepje a lencsét.
- Közepesen alacsony hőfokon főzzük lefedve, amíg meg nem puhul a lencse (kb. 15-20 perc alatt megfő). Néha nézzünk rá és keverjük meg, nehogy leragadjon az edény aljára.
- Ha elég puhának érezzük a lencsét, zárjuk el a főzőlapot és vegyük ki az 1/3-át egy magas falú edénybe, ebbe dobjuk be a fokhagyma darabokat, az aprított koriandert, és a kókusztejből kb. 1-2 dl-t. Botmixer segítségével pürésítsük össze alaposan.
- A pürét öntsük vissza az egészben hagyott vöröslencse szemekhez és ízlés szerint hígítsuk fel kókusztejjel (attól függően mennyire szeretjük hígan a főzelékeket), ízesítsük sóval, curry porral. Egy picit melegítsünk rajta, hogy forrón tálalhassuk, friss korianderrel megszórva.