Annál nagyobb elismerés nincs is számomra, amikor a férjem azt mondja, hogy "nem szeretem a zöldborsófőzeléket, de ez valahogy mennyei lett". A titok a zsenge zöldborsóban, háromféle hagymában, friss petrezselyemben és az önmagával sűrítő módszerben rejtőzhet, na és persze abban a csipetnyi szeretetben, amit belefőzünk az ételbe.
Mennyei zöldborsófőzelék recept
Hozzávalók kb. 2 személyre:
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- 1 kis fej édes fehérhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, bio vegeta ízlés szerint
- 1 negyed szál póréhagyma
- 2 ek. liszt
- 2 dl tej vagy zsíros tejszín
- pici olívaolaj és vaj keveréke
Elkészítés:
- Kevés zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott fehérhagymát, beledobjuk az aprított fokhagyma felét, és 1-2 percig pirítjuk vele a zöldborsót is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen a borsót, még kikandikáljanak a kupac tetejéről a borsószemek.
- Megpároljuk és amikor puha a borsó, ízesítjük, és kivesszük kb. a felét (vagy legalább egy harmadát), amit a csokor friss petrezselyemmel, liszttel, tejjel másik gerezd aprított fokhagymával összepürésítjük botmixer segítségével.
- A pürével sűrítjük az egész borsó szemeket, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és 1-2 rottyanás után kész is van. Ha úgy látjuk, túl sűrű lett így a főzelék, tejjel hígítsuk.