Csirkés pho leves

Vasárnapi húsleves helyett vietnámi húsleves

Csirkés pho leves recept

Félreértés ne essék, a házi, vasárnapi húsleves az egyik legfantasztikusabb találmány a levesek univerzumában, de ez a tény még nem zárja ki azt, hogy egy kis egzotikus "húsleves" élményért mondjuk Vietnámba utazzunk. Egyelőre csak a konyhában...
Az ázsiai leves csoda egészen másképp épül fel, mint a klasszikus húslevesünk, úgy is mondhatjuk, hogy a hagyományostól eltérő, extra levesbetéteket használunk hozzá, és az ízesítése nagyon fűszeres. Ennek köszönhetően gyógyírként gondozza lelkünket. Meggyőződésem, hogyha végeznénk egy kutatást arról, hogy egy tányér pho leves elfogyasztása után mennyire emelkedik a hangulatunk szintje, a jóllakottság érzésén túl is sokat dobna a kedvünkön, és kutatás igazolná a jótékony hatását. Szóval itt a cidris, téli időjárás, dobjuk fel a hétköznapokat vagy a hétvégét egy tál forró, fűszeres pho levessel!
Fontos infó: nem szabad megijedni a méretes hozzávaló listától, mert a teendő sokkal kevesebb és egyszerűbb, mint amilyen hosszú a sor. Pho leves gyártásra fel! 🍜

Csirkés pho leves recept 

Hozzávalók kb. 6 személyre:

  • 2 db csontos csirkemell,
  • 2 db csirkefarhát,
  • 2 db csirkeszárny vagy comb,
  • 2-3 ek. halszósz,
  • só ízlés szerint,1 fej vöröshagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér darabka,
  • 3 kis rúd kínai fahéj (tört fahéj is oké, csak kevesebb is elég belőle),
  • 1 tk. koriandermag,
  • 1 tk. vietnámi bors (egész fekete borsra cserélhető),
  • 1 kk. szegfűbors,
  • 2 db csillagánizs,
  • 2 db fekete kardamom mag,
  • 1 db egész szerecsendió,
  • 1 kk. szegfűszeg.

Leves betéthez:

  • 250 gr rizstészta (metélt) vagy üvegtészta (akár a vékony verzió is szuper),
  • 10-15 dkg friss mungóbabcsíra,
  • 1 friss csokor koriander,
  • 1 kis csokor zöldhagyma zöldebb része,
  • ízlés szerint friss chili paprika,
  • 1-2 db lime.

Elkészítés:

  1. Maga a leves főzés szerintem sokkal kevesebb lépéssel jár, hiszen itt kimarad a gyökérzöldségek hámozása. A husikat megmossuk, és úgy, ahogy vannak (egészben, csontostól) feltesszük a főzőlapra egy nagy fazék hideg vízbe, és a forralás során keletkező habot ugyanúgy leszedjük a szűrővel, ahogy azt a klasszikus húslevesnél.
  2. Amíg a husi melegszik, egy szokatlan "leveses" lépés következik: szinte szenesre pirítjuk a fűszereket. Ezt megtehetjük egy vastag aljú serpenyőben, vagy akár a sütőben is. Ha serpenyőben készítjük, akkor kapcsoljuk magas fokozatra a tűzhelyet, hogy szinte füstöljön a serpenyő, dobjuk bele a fahéjat, a gyömbért, a többi fűszert, és a vöröshagymát héjastól kettévágva, a belsejével lefelé. Pár percig pirítsuk így. Szép, lesült színük és brutális illatuk lesz. 
  3. Ha a lében keletkező habot leszűrtük, visszavesszük a hőfokot gyöngyözőre, és hozzáadjuk a pirított fűszereket, hagymát, gyömbért, a kettévágott, egész fokhagymafejet, belecseppentjük a halszószt, és jól megsózzuk. Így főzzük a levest alacsony hőfokon kb. 3 órán át. 
  4. Ha kész a leves, kiemeljük belőle a husikat, és a levet ugyanúgy leszűrjük, ahogy a klasszikus húslevesnél. A csontos csirkemellről leemeljük a husit, és ezt tálaljuk a tányérokba, de természetesen a csontos husikat is ugyanúgy az asztalra tesszük majd. 
  5. A rizs- vagy üvegtésztát megfőzzük/leforázzva főzzük pár percig (ne főzzük szét, hiszen a forró húslevesben is puhul még a tészta). A koriandert, chili paprikát, és zöldhagymát felszeleteljük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, és minden belevalót tálalunk az asztalon. A tálakba először a tésztát adagoljuk, aztán a husit, levet, majd beleszórunk 1-1 kis maréknyi hagymát, csírát, hintésnyi koriandert, csepegtetünk jó pár csepp lime-ot, és aki szereti a csípőset, az adhat hozzá chili paprikát.

Tippek:

  • A levest gyakran készítik marhacsontból és húsból is, de ott sokkal hosszabb főzési idővel érdemes számolni.
  • Ha 1-2 fűszer éppen hiányzik a hozzávaló listából, attól még ne tántorodj meg az elkészítéstől, úgy is fantasztikus lesz. Ha pedig beválik a recept, érdemes beszerezni többet ezekből a fűszerekből, hogy kéznél legyen, ha legközelebb ilyen levest készítenél. 

Csirkés pho leves képek

Ha tetszett a fenti Csirkés pho leves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkecomb, csirkefarhát, csirkemell, csirkeszárny, fahéj, gyömbér, koriander, mungóbabcsíra, vöröshagyma, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, egytálétel, leves, vietnámi.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Csirkés pho leves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató