A spanyol konyha egyik legvarázslatosabb levese a fantasztikusan frissítő gazpacho, ami akár egy üdítős pohárban is felbukkanhat a spanyol bárokban, éttermekben. Egy főzés nélküli, friss zöldségekből álló, vega levesről van szó, amit minimálisan fűszerezünk, olívaolajjal, és egy kis ecettel gazdagítjuk. Ennek köszönhetően egy igazi egészségbomba, glutén-, laktóz-, tojás-, és cukormentes. Érdemes nyár közepén, és végén elkészíteni, amikor már biztosan találunk Napon érett, friss, zamatos paradicsomot és uborkát, mert annál finomabb lesz a gazpacho, minél gazdagabb ízű zöldségekből készítjük. Nézd meg a videót, és győződj meg róla, milyen egyszerűen elkészíthető ez a spanyol levescsoda, a gazpacho!
Gazpacho recept
Hozzávalók:
- 6-8 db érett, édes fürtös paradicsom vagy kb. 50 dkg koktélparadicsom,
- 1 kis fej fehér édes hagyma,
- 1 db kígyóuborka,
- 1 db piros kaliforniai paprika,
- 1 kis gerezd fokhagyma,
- kb. 50 ml extra szűz olívaolaj,
- só, bors ízlés szerint,
- egy csipet római kömény
- 1-2 tk. borecet vagy balzsamecet (ha van: sherry ecet),
- pici víz a leves hígításához,
- tálaláshoz opciók: pici uborka, paprika kockák, friss fűszernövények (pl. bazsalikom, oregánó), némi olívaolaj és pirított kenyérkockák, ha nem gluténmentes levesben gondolkodunk.
Elkészítés:
- A teljes hozzávaló listát (leszámítva a tálalási alapanyagokat) a kívánt krémleves sűrűségre turmixoljuk. Ha hígabban szeretnénk, egy kis vizet lehet hozzáadni. Ha selymesebb, kevésbé rusztikusabb állagot szeretnénk, egy szűrő segítségével átszűrhetjük.
- (Kifejezetten jól tud állni neki némi darabosság, rusztikusság, de, ha nem szeretnénk a zöldség héjával találkozni, a paradicsomokat előzetesen leforrázva, meg is szabadíthatjuk a héjától.)
- Tálalás előtt hűtsük be jól, majd pl. pirított kenyérkockákkal (krutonnal), mini zöldség kockákkal, friss fűszernövényekkel, és pár csepp olívaolajjal tálaljuk. Ha kenyérkockák nélkül tálaljuk, akkor a leves gluténmentes és teljesen vegán marad.