Gazpacho

Főzésmentes, spanyol levescsoda

A spanyol konyha egyik legvarázslatosabb levese a fantasztikusan frissítő gazpacho, ami akár egy üdítős pohárban is felbukkanhat a spanyol bárokban, éttermekben. Egy főzés nélküli, friss zöldségekből álló, vega levesről van szó, amit minimálisan fűszerezünk, olívaolajjal, és egy kis ecettel gazdagítjuk. Ennek köszönhetően egy igazi egészségbomba, glutén-, laktóz-, tojás-, és cukormentes. Érdemes nyár közepén, és végén elkészíteni, amikor már biztosan találunk Napon érett, friss, zamatos paradicsomot és uborkát, mert annál finomabb lesz a gazpacho, minél gazdagabb ízű zöldségekből készítjük. Nézd meg a videót, és győződj meg róla, milyen egyszerűen elkészíthető ez a spanyol levescsoda, a gazpacho!

Gazpacho recept

Hozzávalók:

  • 6-8 db érett, édes fürtös paradicsom vagy kb. 50 dkg koktélparadicsom,
  • 1 kis fej fehér édes hagyma,
  • 1 db kígyóuborka,
  • 1 db piros kaliforniai paprika,
  • 1 kis gerezd fokhagyma,
  • kb. 50 ml extra szűz olívaolaj,
  • só, bors ízlés szerint,
  • egy csipet római kömény
  • 1-2 tk. borecet vagy balzsamecet (ha van: sherry ecet),
  • pici víz a leves hígításához,
  • tálaláshoz opciók: pici uborka, paprika kockák, friss fűszernövények (pl. bazsalikom, oregánó), némi olívaolaj és pirított kenyérkockák, ha nem gluténmentes levesben gondolkodunk.

Elkészítés:

  1. A teljes hozzávaló listát (leszámítva a tálalási alapanyagokat) a kívánt krémleves sűrűségre turmixoljuk. Ha hígabban szeretnénk, egy kis vizet lehet hozzáadni. Ha selymesebb, kevésbé rusztikusabb állagot szeretnénk, egy szűrő segítségével átszűrhetjük.
  2. (Kifejezetten jól tud állni neki némi darabosság, rusztikusság, de, ha nem szeretnénk a zöldség héjával találkozni, a paradicsomokat előzetesen leforrázva, meg is szabadíthatjuk a héjától.)
  3. Tálalás előtt hűtsük be jól, majd pl. pirított kenyérkockákkal (krutonnal), mini zöldség kockákkal, friss fűszernövényekkel, és pár csepp olívaolajjal tálaljuk. Ha kenyérkockák nélkül tálaljuk, akkor a leves gluténmentes és teljesen vegán marad.

Gazpacho képek

Ha tetszett a fenti Gazpacho recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Kukoricás chowder leves recept, Csirkés pho leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, kaliforniai paprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főzés nélkül, krémleves, leves, spanyol, vegán, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Gazpacho recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Spárga krémleves recept
krémleves

Spárga krémleves sajtos bagettel

A krémlevest se hagyjuk ki a spárgaszezonban!

Sült paprika krémleves recept
krémleves

Sült paprika krémleves

Új krémleves kedvenc a láthatáron

Menemen, török lecsó recept
egytálétel

Menemen, a török lecsó

Szaftos, tunkolós egytálétel reggelire

Paradicsomos vöröslencse krémleves recept
krémleves

Paradicsomos vöröslencse krémleves

Fűszeres, szívmelengető és azonnal beleszeretős ez a leves

Nyári csirkesaláta recept
saláta

Nyári csirkesaláta pirított magokkal

Egy könnyű saláta kiváló szolgálatot tud tenni a kánikulában

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató