A toplistás nyári ételek között legtöbbünk fejében, íz-emlékeiben ott dübörög a lecsó gondolata. Nyaranta különböző verziókban szoktuk elkészíteni: hagyományosan paprikával, paradicsommal és hagymával, tojással, virslivel vagy kolbásszal tuningolva, plusz zöldségekkel, így pl. cukkinivel, padlizsánnal gazdagítva, vagy akár gabonával, rizzsel, bulgurral, kölessel variálva, lángosba töltve. A mediterrán lecsó verziók széles tárházáról nem is beszélve. Ha egy igazán koncentrált lecsó ízre vágyunk, érdemes kipróbálni ezt a lecsó krémleves receptet, amelyben nem történik más, mint a klasszikus lecsó-alapanyagok lepürésítése, selymesítése egy kis szűréssel. Nagy kedvence lehet a lecsó rajongóknak egy kis friss kenyérrel, és természetesen sült szalonnával, pirított kolbász chips-szel, leheletnyi tejföllel tálalva.
Lecsó krémleves recept
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 10 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 db kápia paprika,
- 3 púpos tk. édes őrölt paprika,
- 8-9 db édes zöldpaprika,
- 7-8 db paradicsom,
- víz a főzéshez,
- ízlés szerint kevés tejszín (1-2 dl),
- só, bors,
- tálaláshoz friss petrezselyem, tejföl, bagett, 8 karika vékony kolbász.
Elkészítés:
- A szalonnát kis kockákra vágva, zsírjára sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük az aprított vöröshagymát, rádobjuk az őrölt piros paprikát, reszelt fokhagymát, majd jöhetnek is a zöldségek: kápia paprika, zöldpaprika, paradicsom kis darabokra vágva.
- Pár perc párolást, keverést követően annyi vízzel öntjük fel, ami nem lepi el, kb. egy ujjnyival alacsonyabban legyen a víz szintje a zöldségeknél, hiszen azok is sok vizet engednek majd magukból. Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint.
- A megpuhult zöldségeket alaposan lepürésítjük egy botmixerrel, majd egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, hogy selymesebb textúrát biztosítsunk a krémlevesnek. Ezen a ponton lehetséges még egy kicsit lazítani, krémesíteni és egyben hígítani főzőtejszínnel, ha szeretnénk, de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést..
- A vékonyra vágott kolbász karikák mindkét oldalát megpirítjuk, ezzel, a kisütött szalonna darabkákkal, tejföllel, frissen aprított petrezselyemmel, bagettel vagy kenyérrel tálaljuk.