Zellerre leggyakrabban húsleves főzésnél gondolunk, holott különlegesen finom ízeket rejt magában, amit vétek nem felfedezni. Sült krumpli helyett a megpucolt, felkockázott zeller istenien aromás, sült köretet ad, és a marharaguhoz társított zeller is kellemes meglepetéseket tartogat magában. Ennél a receptnél reflektorfénybe emeljük a zellergumót úgy, ahogy van: héjastól, egészben sütjük meg. A karamellásan édeskésre sült zellert almával és pár csepp citromlével savanyítjuk, majd a tejszínnel fokozzuk a krémességét. Sajtos bagett pirítóssal tálalva egy különlegesen finom és elegáns krémlevest szervírozhatunk az asztalra.
Almás zellerkrémleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej zeller,
- 1-1,5 dl főzőtejszín,
- 1 db kisebb fehér- vagy vöröshagyma,
- pár evőkanálnyi olívaolaj,
- kb. 1 l zöldség alaplé (zöldségekből főzött alaplé: 1-1 db zeller, vöröshagyma, répa, fehérrépa, friss cs. petrezselyem),
- 1 db nagyobb piros alma,
- kis darab trappista sajt,
- 1 db bagett,
- 1 csipet frissen őrölt szerecsendió,
- pár csepp citromlé,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só, bors.
Elkészítés:
- A zellergumót alaposan megmossuk, megszárítjuk, és alufóliába csomagolva 180-200 fokon héjastól, egészben sütjük kb. 1,5-2 óráig, amíg teljesen puhára nem sül (ezt akár előző este is elkészíthetjük). Ha kihűlt, meghámozzuk, és kisebb kockákra aprítjuk.
- Kevés olívaolajon megdinszteljük a felaprított fehérhagymát, hozzádobjuk a felkockázott, meghámozott almát és zellert. Pár percig együtt pirítjuk.
- Belereszeljük a fokhagymát, és amint megcsap minket az illata, felöntjük a zöldségalaplével. Kb. 20 percig főzzük így, közepesen alacsony hőfokon a levest.
- Közben pedig elkészítjük a levesbetétet: a bagett szeleteket megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon (grill fokozaton) megpirítjuk a sütőben. (Addig pirítjuk, amíg ropogósra nem sül a sajt a bagetten. Kb. 10 perc.)
- Botmixer segítségével pürésítjük a leves tartalmát. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés frissen őrölt szerecsendióval, és pár csepp friss citromlével.
- Hozzáadjuk a tejszínt (ha hígabbra szeretjük a krémleveseket, akkor több tejszínt), összekeverjük, és 1-2 percig melegítjük forráspontig (ha már forrna, gyorsan zárjuk el). Vigyázzunk, nehogy a tejszín és a krémes textúra miatt az alja odaégjen (érdemes párszor átkeverni fakanállal). Ha a fűszerezéssel is ki vagyunk békülve, készen is vagyunk. Friss borssal, petrezselyemmel megszórva, és ropogós, sajtos bagett pirítósokkal tálaljuk.
Tippek:
- Zöldségleves helyett akár az ebédről maradt húsleves alaplevet is használhatjuk.
- A recept jól működik friss zellergumóval is, így viszont érdemes kisebb kockákra vágni, és addig főzni, amíg a zeller meg nem puhul.
- Tejszín helyett akár növényi tejszín is használható hozzá, de akár el is hagyható.
- Az egészben sült zellergumóból mennyei zellerpüré vagy zelleres burgonyapüré készíthető, ami nagyon egészséges és változatos köret alternatívát jelent.
- Levesbetétként vékony, sült szalonna csík, sajtchips és pirított, friss gomba is ideális lehet.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a levesfőzéshez.