Van egy nagyon hasonló recept a gasztroblogon, olasz habos pite címmel, azonban ízvilágában ez egyáltalán nem hasonlít rá, mert ez egy duplán csokoládés, két rétegből álló pite. Az olasz habos piténél pedig van egy plusz réteg lekvárból, a teteje viszont nem tartalmaz ilyen mennyiségű csokoládét. A süti alaptésztáját egy étcsokoládéban és földimogyoróban gazdag habbal vonjuk be, aminek köszönhetően egy mennyeien csokis, habos, roppanós, mogyorós pitét kaphatunk. Nehéz lenne választani a két pite között, ezért mindenképp javaslom a csokis, mogyoróhabos pite mellett az olasz habos pite receptjét is letesztelni.
Csokis, mogyoróhabos pite recept
Hozzávalók:
- 5 tojás,
- 11 dkg puha vaj,
- 12 dkg porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- fél cs. sütőpor,
- 15 dkg liszt,
- 2 ek. kakaópor,
- 1 csipet só,
- 15 dkg kristálycukor,
- 20 dkg sótlan földimogyoró,
- 20 dkg étcsokoládé.
Elkészítés:
- A csokoládét alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött teljesen felolvasztjuk, és összekeverjük az aprítógéppel ledarált földimogyoróval.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a puha vagy enyhén megolvasztott vajjal, porcukorral és vaníliacukorral habosra turmixoljuk robotgéppel, majd hozzáadjuk a sütőpor, liszt, kakaópor, só keverékét, és jól összedolgozzuk. Egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük a viszonylag sűrű tészta alapot.
- A tojások fehérjét robotgéppel félig felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig folytatjuk a habosítást, amíg szép, fényes, csúcsos (csúcs forma marad a habtól a habverőn) hab nem keletkezik (ez általában tovább tart, mintha cukor nélkül vernénk fel habnak a tojásfehérjét). Óvatosan (hogy a hab ne törjön össze) összedolgozzuk egy spatula segítségével a csokis mogyoróval, majd ráöntjük a kakaós alaptésztára. Pár szem durvára aprított, vagy egész mogyoró szemekkel is megszórhatjuk a tetejét.
- 160 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett, kb. 30 percig, tűpróbáig.