A csokis édességek királynőjének számító brownie-t is tovább gondolták Amerikában. Létezik egy szöszi verziója, amikor étcsoki helyett fehércsokit kevernek a tésztához, ezt hívják blondie-nak. Biztosan önmagában is fantasztikus a fehércsokis "majdnem brownie", de úgy éreztem, ez az a pillanat, amikor a különleges pisztácialisztet ki kell próbálnom, zöldítve a szőke vonalat. A pisztácia alapvetően is jó barátságban van a fehércsokival, így gondoltam, baj nem lehet belőle. Innen pedig egyértelműen következett a málna bevonása, hogy savanykásságával, textúrájával feldobja ezeket az édes, határozott ízeket. Büszke vagyok a végeredményre, az egyik legjobb tepsis, pisztáciás sütemény receptem lett a málnás, pisztáciás blondie. Pisztáciarajongók számára erősen ajánlott a recept kipróbálása.
Málnás, pisztáciás blondie recept
Hozzávalók:
- 1 bögre fehércsoki (~20 dkg),
- 1 bögre vaj (~20 dkg),
- 4 tojás,
- 1/2 bögre kristálycukor,
- csipet só,
- 2/3 bögre pisztácialiszt vagy darált pisztácia,
- 2/3 bögre finomliszt,
- kb. 20-30 dkg málna.
Elkészítés:
- A fehércsokit a vajjal együtt, vízgőz fölött vagy alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni (közben néhányszor átkeverjük).
- A tojást a cukorral összekeverjük turmixgép segítségével, hozzáadjuk a kihűlt csokis vajat, sót, pisztácialisztet és a finomlisztet. Összedolgozzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a tetejére dobáljuk a málnaszemeket (ha friss, megmossuk, lecsöpögtetjük róla a vizet, ha fagyasztott, jöhet a tésztába fagyosan).
- 180 fokos sütőben sütjük, légkeverés mellett kb. 30-40 percig, tűpróbáig. (Az állaga a brownie-hoz hasonlóan szaftos, enyhén krémes marad). Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, (egy picit ilyenkor még szilárdul a tészta), és csak utána szeleteljük fel.