Harapnivalóan aranyosak, és emiatt magától értetődően ellenállhatatlanok ezek a sajttorta muffinok. Az elkészítési alapelv hasonlít a klasszikus sajttortára, de a mini verziótól még kedvesebbek a szemünknek, a lelkünknek, no meg a hasunknak is. Fahéjas, roppanós keksz alapra ültetünk egy kis mini sajttorta krémet, amit aztán méltó módon megkoronázunk csinos tejszínhab csúccsal, és friss eperrel. Már olvasva is összefut a nyál a szánkban. A receptvideóból pedig az is kiderül, milyen könnyedséggel össze tudja dobni bárki ezeket a bájos muffinokat.
Epres sajttorta muffin recept
Hozzávalók kb. 12-14 darabhoz:
Keksz alaphoz:
- 6 dkg olvasztott vaj,
- 15 dkg zabkeksz,
- 1 kk. őrölt fahéj.
Töltelékhez:
- 30 dkg natúr krémsajt,
- 2 egész tojás,
- 1 tojássárgája,
- 7 púpos ek. porcukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 1 dl tejföl,
- 0,5 dl tejszín,
- 2 ek. finomliszt,
- pár csepp friss citrom leve.
Tetejére:
- 20-30 dkg friss eper,
- kb. 2 dl hideg habtejszín.
Elkészítés:
- A kekszet ledaráljuk aprítógéppel, összekeverjük a fahéjjal, és az olvasztott vajjal.
- 1-2 teáskanálnyi adagot teszünk a papírkapszlikkal kibélelt muffin formába. Egy pálinkás pohár segítségével ellapítjuk a kekszmorzsát.
- A krémhez turmixgéppel lágyan elkeverjük a krémsajtot, hozzáadjuk a tojásokat, cukrokat, majd a tejfölt, tejszínt, és lisztet. Összedolgozzuk, és pár csepp citromlével ízesítjük.
- Egy-egy fagyis vagy púpos evőkanálnyi adagot halmozunk a krémből a keksz rétegre, egészen a felső részig megtöltve a formát.
- 170 fokon sütjük, alsó-felső üzemmódban, kb. 20-25 percig (tűpróbáig).
- Ha kivettük a sütőből, a teteje picit vissza fog esni, de ettől ne ijedjünk meg, mert a felső részét díszíteni fogjuk. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten teljesen lehűl, sőt pár óráig hűtsük le a hűtőben. Ezt követően, tálalás előtt díszítsük egy kis keményre felvert, csillagcsöves habzsákba töltött tejszínhabbal, friss eperrel, vagy akár eperlekvárral, öntettel.
Tippek:
- Érdemes szobahőmérsékletűre melegedett alapanyagokkal dolgozni.
- Aprítógép helyett egy lezárt műanyag zacskóban is könnyen összemorzsolhatjuk a kekszdarabokat.
- Gluténmentes kekszet, és liszt helyett kukoricakeményítőt felhasználva egyszerűen gluténmentes sajttorta muffinná varázsolhatjuk a receptet.
- A gyümölcsöket akár a krémsajt réteghez is hozzáadhatjuk, és bátran lehet kísérletezni más, szezonális gyümölcsökkel, csokiöntetes díszítéssel.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sajttorta muffin sütéshez.