Száraz, szikkadt pékáruból, kenyérből, kifliből, zsemléből sokfélét készíthetünk: például zsemlemorzsát, kis kockákra vágva krutont a krémlevesek betéteként. Remek bundáskenyér, melegszendvics, pirítós alapanyag, és fasírthoz, zsemlegombóchoz, máglyarakáshoz is kiváló. De arra gondoltatok volna, hogy a franciák pazar pitéjét, a quiche-t is elkészíthetitek egy kis maradék kenyérből? A fejemben jól elterveztem, hogy az alulra pakolt kenyérszeletek "omlós tésztaként" működhetnek, de, hogy ennyire fantasztikus lesz az összhatás, azt nem gondoltam volna... Egy "sütő-bemelegedésnyi" idő alatt elkészül, fantasztikus vacsora vagy akár kényeztető, villás reggeli lesz belőle, és gyakorlatilag bármilyen, hűtőben maradt finomsággal megtölthetjük, a határ a csillagos ég. Jól szeletelhető és szállítható, így még a gyerkőcök uzsonnás dobozában is pompás helyük lesz.
Kenyér quiche recept
Hozzávalók 4 személyre:
- kenyérmérettől függően 6-8 vékony szelet kenyér,
- 15 dkg főtt sonka,
- 3 szál zöldhagyma,
- 6-8 db koktélparadicsom,
- 3 dl tejszín,
- 6-7 db tojás,
- 15 dkg reszelt sajt,
- só, bors, őrölt szerecsendió,
- tetejére: pár levél friss bazsalikom vagy petrezselyem.
Elkészítés:
- Kikenjük vajjal a pite formát, majd kibéleljük vékonyra szeletelt kenyérrel (minden pici lukat befoltozunk falatkákra vágott kenyérrel).
- Rápakoljuk a tölteléket: pl. sonka kockákat, zöldhagyma karikákat, félbevágott koktélparadicsomot.
- Nyakon öntjük a tejszín, felvert tojás és sajt keverékéből álló öntettel (ezt előtte fűszerezzük ízlés szerint, pl. sóval, borssal, őrölt szerecsendióval). A tetejére még egy kis plusz sajtot vagy zöldfűszert halmozhatunk.
- 180 fokon sütjük légkeverés mellett kb. 20-25 percig (amíg aranybarna nem lesz a pite).
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a kenyér quiche-hez.