Lassan sült libacomb káposztás dödöllével

Pazar liba lakoma Márton-napra

Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

A november 11-ei, Márton-napi menü elmaradhatatlan kelléke a liba, ha hódolni szeretnénk annak a hagyománynak, hogy „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Ha még nincs a tarsolyodban a megfelelő recept, egy pazar, omlósra sült libacombot kísérő, pirított káposztás, karamellizált lilahagymás dödölle recepttel készültem a libalakomák idejére. A libacombok mesésen egyszerűen elkészülnek a sütőben, így ez idő alatt könnyedén össze tudjuk állítani a dinsztelt káposztát, és a dödöllét, hogy aztán tálalás előtt mindent gyorsan "összevarázsoljunk", majd jól elkápráztassuk a vendégsereget a Márton-napi liba-menünkkel.

Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

Hozzávalók 4 főre:

Pirított (dinsztelt) káposztához:

  • egy nagy fej káposzta fele,
  • 3 tk. só,
  • kevés napraforgóolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 dl víz,
  • 2 ek. ecet,
  • 2 ek. cukor,
  • őrölt színes bors ízlés szerint,
  • 1-2 tk. őrölt római kömény.

Lassan sült libacombhoz:

  • 4 db hízott libacomb,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 fej lilahagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • kb. 1 dl víz,
  • kevés zsiradék.

Dödölléhez:

  • 60 dkg burgonya,
  • 15-20 dkg liszt,
  • víz,
  • kb. 1 tk. só.

Karamellizált lilahagymához:

  • 3-4 fej lilahagyma,
  • 1 ek. barna cukor.

Elkészítés:

Sült libacomb

  1. Elsőként alaposan megtisztítjuk a libacombokat, megszabadítva az esetlegesen benne hagyott tokoktól, tollaktól. Jól besózzuk.
  2. Tepsibe tesszük, gazdagon megszórva nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és lilahagyma szeletekkel, fokhagyma gerezdekkel (mehetnek a libacombok alá, mellé, fölé).
  3. Kevés vizet öntünk alá, és egy kis zsiradékot is adunk hozzá (zsírt vagy olajat), majd alufóliával lefedve 160 fokon sütjük kb. 2-2,5 órát.
  4. Ha már szuperpuha a husi, 200 fokon kb. 10-15 percet felülről rápirítunk a bőrére, hogy jó ropogósra süljön.

Pirított (dinsztelt káposzta)

  1. A vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük kevés olajban, rádobjuk a vékony szeletekre aprított káposztát (aprítógép hasznos segítség ilyenkor), átkeverve együtt pirítjuk pár percig.
  2. Majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel. Felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt pároljuk kb. 20-25 percet.
  3. Ha nagyjából megpuhult a káposzta, hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, majd fedő nélkül főzzük még kb. 5 percet.

    Dödölle

    1. A megtisztított, felkockázott burgonyát annyi sós vízben főzzük meg, amennyi pont ellepi. Utána a vízzel együtt krumplinyomóval összetörjük teljesen, majd hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk, főzzük alacsony/közepes hőfokon pár percig főzzük. Nyúlós, ragacsos, kemény masszát fogunk így kapni.
    2. A karamellizált lilahagymához kettévágjuk a megtiszított lilahagymát, félkarikákra szeleteljük, és kevés libazsíron, barna cukorral megszórva dinszteljük, fonnyasztjuk közepes hőfokon, amíg teljesen puha nem lesz.
    3. A kisült libazsírból pár evőkanállal öntünk egy nagy átmérőjű serpenyőbe, ezen pirítjuk át a két evőkanállal szaggatott, formázott dödölléket (több körben). Ha átpirult mindkét oldaluk, óvatosan összeforgatjuk a káposzta egy részével és a karamellizált lilahagymával.

    A sült libacombot ezzel a fantasztikus, káposztás, lilahagymás dödöllével, és egy kis plusz pirított káposztával tálaljuk.

    Lassan sült libacomb káposztás dödöllével képek

    Ha tetszett a fenti Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept, Gyömbéres, joghurtos grill csirkecomb recept.

    További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, fokhagyma, káposzta, libacomb, lilahagyma, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, Márton nap.

    Megosztás

    Oszd meg a receptet másokkal is!

    Hozzászólások

    A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

    2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

    Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept

    Nézd meg ezeket a recepteket is!

    Részeges báránycomb recept
    sült hús

    Borban sült báránycomb

    Bor, mámor, bárány...

    Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb recept
    sült hús

    Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb

    Temérdek fokhagyma és egy napos pácolás a titka ennek a finom pulykának

    Deák téri krutonos csirke recept
    sült hús

    Deák téri krutonos csirke

    Roppanós zöldségekkel és kenyérkockákkal készült csirkés fogás

    Zöldséges kölesottó recept
    rizottó

    Zöldséges kölesottó

    Színes, egészséges egytálétel kölesből

    Csevapcsicsa recept
    street food

    Csevapcsicsa

    Éljen a grillszezon!

    Vadas marha kifligombóccal recept
    ragu

    Vadas marha kifligombóccal

    Klasszikus a karácsonyi menüben

    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

    Receptkereső

    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató