Lassan sült mézes, mustáros pulyka

2in1 tepsis főétel a praktikum jegyében

Lassan sült mézes, mustáros pulyka recept

A főzés szeretete mellett bevallom a kényelem és a praktikum is nagy úr a kis konyhámban, főleg a hétköznapok dinamikájában. Így nagy kedvenceim azok a tepsis főételek, amit reggel elő tudok készíteni, aztán magára hagyhatom, és ebédre megsül. Mézes, mustáros pulykát vagy csirkét eddig leginkább szaftos ragu formájában főztem a tűzhelyen, vagy grillpácként ezzel a kombinációval kentem be a különböző, sütésre szánt húsokat. A tepsis verzió a kettő ötvözete, csak sokkal kevesebb munkánk van vele, és a végeredmény önmagáért beszél, hiszen ezek a csodás alapanyagok három órát együtt töltve a sütőben fantasztikusan összecsiszolódnak, a pulykamell isteni puhára sül.

Lassan sült mézes, mustáros pulyka recept

Hozzávalók kb. 2 személyre:

  • kb. 50 dkg pulykamellfilé,
  • kb. 10 dkg vaj,
  • 4 közepes édesburgonya
  • 3 ek. méz,
  • 3 ek. mustár,
  • 2 dl kókusztej,
  • kb 3-4 dl alaplé,
  • só, bors,
  • 2 fej kisebb vöröshagyma,  
  • friss petrezselyem tálaláshoz.

Elkészítés:

  1. A megtisztított pulykamellfilét kb. 5-6 dkg vajon elősütjük, körbepirítjuk egy serpenyőben (pár percig, amíg picit megpirul mindenhol).
  2. Olívaolajjal meglocsolt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, és köré rakjuk a nagyobb darabokra vágott, meghámozott édesburgonyát (ezt szintén gazdagon megsózzuk). Karikákra szeletelt vöröshagymát pakolunk a husira és az édesburgonyára.
    Előkészítés a tepsiben
  3. A mézes, mustáros szószhoz összekeverjük a mézet a mustárral, felöntjük kókusztejjel, és zöldség vagy húsleves alaplével. Az elkevert szósszal megöntözzük a pulykát. A megmaradt 3-4 dekányi vajat a husira tesszük.
    Mézes, mustáros öntet hozzáadása
  4. Alufóliával lefedve sütjük 150 fokon (légkeveréssel) 2,5-3 órán keresztül. Ha vajpuha a pulyka, 210 fokon felső, grill fokozatú sütés mellett rápirítunk a tetejére.

Tippek:

  • A kókusztej helyett tejszínt vagy rizstejszínt is használhatunk. Az alaplé elhagyható, ha több tejszínt/kókusz/rizstejet adunk hozzá. A pulyka és a szósz íze viszont sokkal gazdagabb, ha tudunk alaplevet is önteni hozzá.
  • Édesburgonya helyett, mellett burgonyát, céklát, zellert vagy sárgarépát, karfiolt is süthetünk.
  • A pulykamell egy egész nagy darabban is jó lehet, de akár ketté vagy háromfelé is szétdarabolhatjuk. Ha viszont szeletekre van már vágva, akkor a sütési idő lefeleződik.

Lassan sült mézes, mustáros pulyka képek

Ha tetszett a fenti Lassan sült mézes, mustáros pulyka recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kókusztej, méz, mustár, pulyka, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, gluténmentes, könnyen elkészíthető.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Lassan sült mézes, mustáros pulyka recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató