A főzés szeretete mellett bevallom a kényelem és a praktikum is nagy úr a kis konyhámban, főleg a hétköznapok dinamikájában. Így nagy kedvenceim azok a tepsis főételek, amit reggel elő tudok készíteni, aztán magára hagyhatom, és ebédre megsül. Mézes, mustáros pulykát vagy csirkét eddig leginkább szaftos ragu formájában főztem a tűzhelyen, vagy grillpácként ezzel a kombinációval kentem be a különböző, sütésre szánt húsokat. A tepsis verzió a kettő ötvözete, csak sokkal kevesebb munkánk van vele, és a végeredmény önmagáért beszél, hiszen ezek a csodás alapanyagok három órát együtt töltve a sütőben fantasztikusan összecsiszolódnak, a pulykamell isteni puhára sül.
Lassan sült mézes, mustáros pulyka recept
Hozzávalók kb. 2 személyre:
- kb. 50 dkg pulykamellfilé,
- kb. 10 dkg vaj,
- 4 közepes édesburgonya
- 3 ek. méz,
- 3 ek. mustár,
- 2 dl kókusztej,
- kb 3-4 dl alaplé,
- só, bors,
- 2 fej kisebb vöröshagyma,
- friss petrezselyem tálaláshoz.
Elkészítés:
- A megtisztított pulykamellfilét kb. 5-6 dkg vajon elősütjük, körbepirítjuk egy serpenyőben (pár percig, amíg picit megpirul mindenhol).
- Olívaolajjal meglocsolt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, és köré rakjuk a nagyobb darabokra vágott, meghámozott édesburgonyát (ezt szintén gazdagon megsózzuk). Karikákra szeletelt vöröshagymát pakolunk a husira és az édesburgonyára.
- A mézes, mustáros szószhoz összekeverjük a mézet a mustárral, felöntjük kókusztejjel, és zöldség vagy húsleves alaplével. Az elkevert szósszal megöntözzük a pulykát. A megmaradt 3-4 dekányi vajat a husira tesszük.
- Alufóliával lefedve sütjük 150 fokon (légkeveréssel) 2,5-3 órán keresztül. Ha vajpuha a pulyka, 210 fokon felső, grill fokozatú sütés mellett rápirítunk a tetejére.
Tippek:
- A kókusztej helyett tejszínt vagy rizstejszínt is használhatunk. Az alaplé elhagyható, ha több tejszínt/kókusz/rizstejet adunk hozzá. A pulyka és a szósz íze viszont sokkal gazdagabb, ha tudunk alaplevet is önteni hozzá.
- Édesburgonya helyett, mellett burgonyát, céklát, zellert vagy sárgarépát, karfiolt is süthetünk.
- A pulykamell egy egész nagy darabban is jó lehet, de akár ketté vagy háromfelé is szétdarabolhatjuk. Ha viszont szeletekre van már vágva, akkor a sütési idő lefeleződik.