Hozzám hasonló mandula fanatikusok imádni fogják ezt a receptet, mert hétféle formájában is megjelenik az alapanyagok között a mandula: mandulatejből, mandulalisztből, háromféle mandulából, amaretto likőrből, és amaretti kekszből álló arzenállal tesszük elképesztően mandulássá ezt az ünnepi kuglófot, aminek egyébként nagyon jól áll a sárgabaracklekvár is. A hozzávalókból száműzzük a tejtermékeket, így a laktózérzékenyek is biztonságosan fogyaszthatják. Egy kis plusz, házi sárgabaracklekvárral kínálva csodás, ünnepi reggeli vagy uzsonna kerekedhet belőle.
Mandulás, sárgabaracklekváros kuglóf recept
Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz:
- 15 dkg cukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 3 tojás,
- 1 ek. amaretto likőr,
- 15 dkg finomliszt,
- 15 dkg mandulaliszt,
- 1 cs. sütőpor,
- csipet só,
- 2 dl mandulatej,
- 1 dl napraforgóolaj,
- 10 dkg mandula (blansírozott, héjas, szeletelt),
- 5 dkg amaretti keksz,
- kb. 7 dkg sárgabaracklekvár,
- pici laktózmentes vaj, és liszt a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
- A tojást a cukorral habosra keverjük turmixgéppel, hozzáadjuk a likőrt.
- Összekeverjük a liszteket a sütőporral, sóval, és a tojásos krémhez adjuk, összedolgozzuk.
- Felváltva lazítjuk mandulatejjel, és olajjal, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a mandulát (néhány szemet félretéve a kivajazott, lisztezett kuglóf aljára), majd az amaretti kekszet belemorzsoljuk.
- A kuglóf formába beleöntjük a tészta felét, ennek közepére kanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd ráöntjük a tészta másik felét.
- 160 fokon sütjük kb. 40 percig, tűpróbáig. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl a formában, óvatosan a széleit körbejárjuk egy sütilapáttal, és utána már biztosan ki tudjuk borítani a formából.