A klasszikus krumpli vagy édesburgonya gnocchi gyártás sokkal egyszerűbb és gyorsabb annál, mint amit elsőre hinnénk. A receptvideómmal a gnocchi készítése lépésről lépésre nyomon követhető, és könnyedén reprodukálható. Az egyszerre édes és savanykás, pikánsan mustáros édesburgonya gnocchi egy pazar ízvilággal rendelkező, húsmentes főétel ötlet az ünnepi asztalra. Zsályás, gorgonzolás vajban forgatjuk meg a kész gnocchikat, és még egy kis késői szüretelésű furminttal is megbolondítjuk, ezáltal igazán ünnepivé, elegánssá varázsolva a tésztaételt. Stílusos, egyedi ízek jelennek meg benne, és csodaszépen mutat a tányéron.
Mustáros édesburgonya gnocchi recept
Hozzávalók 6-8 főre:
- 1,5 kg édesburgonya,
- 40 dkg 0-ás liszt,
- 5 dkg mustármagliszt,
- pici só,
- 5 dkg parmezán sajt,
- 2 tojássárgája.
A zsályás, gorgonzolás vajhoz:
- 10 dkg vaj,
- só, bors,
- 6 zsálya levél,
- 10 dkg gorgonzola sajt,
- 1 dl késői szüretelésű furmint
- opcionális: 2 dl főzőtejszín,
- parmezán sajt tálaláshoz.
Elkészítés:
- Héjában megfőzzük az édesburgonyát, majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 120-140 fokon szárítjuk a sütőben kb. 10-15 percet. Ha elkészült, kihűlt, összetörjük egy krumplinyomó segítségével.
- A lisztekkel, tojássárgájával, sóval és reszelt parmezánsajttal összegyúrjuk. Hatfelé választjuk, és lisztezett felületen mindegyik részből egy jó ujjnyi vastag kukacszerűséget nyújtunk, ezekből a kisujjunknál kisebb darabokat vágunk, és megformázzuk gnocchikészítővel vagy egy villa segítségével. Szintén lisztezett felületre tesszük a megformázott darabokat.
- Elkészítjük a mártást, az alapanyagokat kettéválasztjuk, és két körben főzzük meg, mert ez a gnocchi mennyiség nem fér el kényelmesen egy serpenyőben. A vajat felolvasztjuk, beledobjuk a friss zsályát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sajtot.
- Felforralunk egy edényt vízzel, pici sóval, és forrás után helyezzük bele a gnocchit több körben. Ha felúsztak a víz tetejére, utána kb. 1-2 perc alatt készre főnek. Szűrőkanállal átemeljük a mártásba, meglocsoljuk a borral, pár percig forraljuk, főzzük, picit oda is pirulhat az edény aljára a gnocchi. Nagy adag parmezánsajttal megszórva tálaljuk.
➡️ A klasszikus, burgonyából készült gnocchi receptet a linkre kattintva találjátok.