Olasz húsgombócos paradicsomleves

Ha egy igazán szívmelengető levesre vágysz

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

A legújabb kedvencem fantasztikusan gazdag, minden alkotóelemében ízig-vérig olasz leves csoda: sok-sok friss bazsalikommal, reszelt parmezán sajttal, paradicsommal és persze tésztával. Szívmelengetés 100%-on. A klasszikus, paradicsomos húsgombócos spagettit biztosan ismered, ezen a recepten csavartam egyet a leveses állag eléréséig, mellékelve hozzá egy kis fokhagymás bagett pirítóst.

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés/pulyka),
  • 1 tojás,
  • kb. 5 dkg reszelt parmezán sajt,
  • 2 gerezd duci fokhagyma,
  • só, bors,
  • kb. 5 nagy bazsalikomlevél, vagy 1-2 tk. szárított bazsalikom,
  • 1 tk. oregánó.

A leveshez:

  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • kb. 60 dkg hámozott paradicsom,
  • kb. 1 l húsleves alaplé,
  • só, bors,
  • friss bazsalikom levelek,
  • kb. 100 gr. kisebb méretű tészta.

Tálaláshoz:

  • fokhagymával átdörzsölt pirítósok,
  • friss bazsalikom,
  • sok parmezán sajt.

Elkészítés:

  1. Első lépésként összegyúrjuk a húsgombóc alapanyagait és diónyi gombócokat formálunk belőle.
  2. Pár evőkanálnyi olívaolajon, magas hőfokon körbepirítjuk a gombócok minden oldalát, és félretesszük.
  3. A leveshez a vöröshagymát pici olajon megdinszteljük, hozzádobjuk az aprított fokhagymát és 1-2 keverés után egyből a paradicsomot. Felöntjük húsleves vagy zöldségleves alaplével (ha nincs, vízzel) és fűszerezzük. Forralunk rajta egyet, majd visszavesszük a hőfokot, kb. 10 percig főzzük, és botmixerrel összepürésítjük a levest krémessé. (Ha túl sűrűnek érezzük, itt még bátran tehetünk hozzá alaplevet vagy vizet, mert a gombóc és a tészta is magába fogja még szívni a folyadékot.)
  4. Beletesszük a húsgombócokat, majd közepes hőfokon főzzük kb. félóráig.
  5. Amikor már szinte puhának érezzük a húsgombócot, hozzáadjuk a tésztát: ez lehet penne, masni, de akár széles metélt is kisebb darabokra törve. Innentől kezdve pedig már csak addig főzzük, amíg meg nem puhul a tészta. Ellenőrizzük a fűszerezést, megszórjuk friss, aprított bazsalikomlevelekkel és parmezánnal, fokhagymás pirítóssal együtt tálaljuk.

Olasz húsgombócos paradicsomleves képek

Ha tetszett a fenti Olasz húsgombócos paradicsomleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, darált hús, fokhagyma, hámozott paradicsom, parmezán sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, húsétel, leves, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Olasz húsgombócos paradicsomleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató