Az első verzióhoz képest ez már autentikusan olaszosabb és egyszerűbb pizza recept. Azért is kedvelem annyira a gasztroblogom létezését, mert azon túl, hogy nem vesznek el a papírfecnikre írt, és féltve őrzött receptjeim, folyamatos fejlődésre, tanulásra és kísérletezésre ösztönöz. Így jutottam el ehhez a pizza változathoz is, ami már sokkal jobban emlékeztet az olasz pizzák ízvilágára, persze a kemencét a sütővel sosem tudom majd felváltani és az alapanyagok sem úgy "teremnek", mint Olaszországban, de nekünk így is ízlik a házi pizza... Mindehhez hasznos tipp lehet a lukacsos aljú pizza sütőforma, a 0-ás liszt és a tészta egész napos pihentetése.
Pizza alaprecept
Hozzávalók 4 főre a tésztához:
- 75 dkg 0-ás liszt,
- 4,5 dl langyos víz,
- 2-3 ek. olívaolaj,
- 1,5 tasak instant élesztő,
- 1 ek. méz,
- só ízlés szerint
A paradicsomszósz hozzávalói:
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- friss bazsalikom,
- só, bors,
- méz vagy cukor opcionálisan
Feltétnek:
- mozzarella,
- friss ruccola,
- koktélparadicsom,
- sonka opcionálisan: pl. prosciutto cotto vagy crudo (utóbbit sütés után tegyük a pizzára)
Pizza készítés lépései:
- A tészta hozzávalóit még reggel jól összegyúrjuk, megdagasztjuk és hagyjuk egész nap kelni, pihenni a tésztát.
- Napközben párszor átgyúrjuk.
- A szósz hozzávalóit sűrűre összefőzzük, vagy, ha sietünk, akkor csak leturmixoljuk az egészet és azt használjuk fel, úgy is isteni lesz.
- A tésztát 4 felé vesszük, vékonyra, kör alakra kinyújtjuk és lehetőség szerint lukacsos aljú pizzaformában sütjük 200-230 fokon, megkenve a szósszal, kidíszítve mozzarellával és paradicsommal (és sonkával).
- Tálalásnál friss ruccolával szórjuk meg.