Imádok sütni és főzni, mégis a rohanó hétköznapokban inkább a gyorsan valami nagyon finomat kategóriájú finomságok kedvelője vagyok, ilyenkor szívesen kavarok egy jó kis öntött tésztát, ami pikk-pakk elkészül, kevés mosogatással és stresszel jár. :) Ilyen a most következő recept is, amihez ötletet a ricottás pitére keresgélve találtam egy olasz oldalon.
Pöttyös ricottás pite recept
Hozzávalók 1 kisebb kerek piteformához:
- 30 dkg ricotta
- 10 dkg cukor
- 3 tojás szétválasztva (a fehérjét a végén kemény habnak felverjük)
- 150 g liszt
- 1/2. cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 15-20 dkg étcsoki
- 1 dl habtejszín vagy tej
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- Első lépésként a puha vajat a cukorral és a tojások sárgájával alaposan kikeverjük (turmixgéppel).
- Hozzáadjuk a ricottát, a lisztet a sütőporral, összedolgozzuk, elkeverjük csokival, belereszeljük a citromot.
- Lazítjuk tejjel vagy habtejszínnel, a legvégén pedig óvatosan összedolgozzuk a keményre felvert tojásfehérjék habjával.
- Vajjal és liszttel előkészített piteformába öntjük, majd 160 fokon kb. 20 percig és tűpróbáig sütjük.
- Tálaláskor gyümölcsös öntetekkel, házi lekvárral kínáljuk. Egy fincsi fagyit is el tudok hozzá képzelni, bár nekem önmagában is nagyon ízlett.