A francia sós pite, vagyis a quiche recept alapját az egyik szuper szakácskönyvem adta, melynek adagjain és hozzávalóin változtattam egy picikét. A töltelék kellően magyaros ízvilágú lett és ennek köszönhetően igazán laktató finomság sült ki belőle, ami egytálételként is tökéletesen megállja a helyét. Emiatt inkább ebédidőre vagy legkésőbb koraestére ajánlanám.
Quiche magyarosan recept
Hozzávalók a 26 cm átmérőjű tortaformához:
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg vaj,
- 1 kk. só,
- 7 ek. víz,
- 20 dkg füstölt szalonna,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 3-4 karika száraz kolbász,
- 5 tojás,
- 3, 5 dl tejszín,
- bors,
- piros paprika,
- 20 dkg sajt.
A magyaros quiche elkészítése:
- Első lépésként összegyúrjuk a francia pite alapját képező vajas tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá. Betesszük a hűtőbe pihentetni és addig összeállítjuk a quiche töltelékét.
- A póréhagymát karikákra, a szalonnát és kolbászt kockákra vágjuk, majd az aprított fokhagymával együtt összekeverjük őket.
- A tojásos öntethez habosra verjük fel a tojásokat borssal, pirospaprikával, adjuk hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot.
- A tésztát lisztezett deszkán vékony, kör alakra nyújtjuk, amíg bele nem passzol a tortaforma aljába. Úgy nyújtsuk ki, hogy a széleket felhajthassuk a forma oldalára.
- Beletesszük a formába, eligazgatjuk és villával megszurkálva itt-ott kb. 10-12 percig elősütjük. Majd ráhalmozzuk a magyaros belevalókat, leöntjük a tejszínes, tojásos folyadékkal.
- A már kellően átmelegedett sütőben közepes, vagy magas hőfokon sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Sütőtől függően kb. 30-50 perc.