A rakott egytálétel nagy előnye, hogy jó bírja a hűtést és az újramelegítést, jót tesz az ízeknek az idő, és remekül spórol a mosogatásnál. A home office ebédek hálás főszereplője lehet egy előkészített pásztor pite, amit már csak be kell dobni a sütőbe, vagy újra kell melegíteni. Az íze annál finomabb, minél több időt töltenek el együtt ezek a fantasztikus alkotórészek, mint az ízgazdag, zöldborsós marharagu és a krémes, répás édesburgonyapüré, cheddar sajttal bolondítva. Jolly joker recept lehet akkor is, ha egy étkezés után megmarad a krumplipüré vagy egy darált húsos ragu, amivel hirtelen nem tudjuk, hogy mit lehetne kezdeni. A klasszikus, angol pásztor pite verziót itt találod. Most egy továbbgondolt pásztor pite receptet írok le, ahol narancssárga színekben pompázik a burgonyás fedőréteg.
Répás, édesburgonyapürés marharagu recept
Hozzávalók 4 személyre:
Az édesburgonypüréhez:
- 3 db sárgarépa,
- 2 db közepes méretű édesburgonya,
- kb. 2-3 ek. vaj,
- kb. 1/2 dl tejszín,
- késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 10 dkg reszelt cheddar sajt.
A marharaguhoz:
- kevés olívaolaj,
- 1 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 50 dkg darált marhahús,
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 30 dkg zöldborsó,
- 2-3 tk. Worchestershire szósz
- só, bors,
- 2 tk. majoranna.
Elkészítés:
- A húsos pitéhez első körben készítsük el a marharagut, és ezzel párhuzamosan tegyük fel a megpucolt, felkockázott édesburgonyát és répát főni, pici só társaságában. Kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá pár pillanat erejéig a reszelt fokhagymát, majd a darált husit, és pirítsuk fehéredésig. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot.
- Fűszerezzük Worchestershire szósszal, sóval, borssal, majorannával. Fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük össze alaposan a ragu hozzávalóit, amíg finom, szaftos elegyet nem képeznek. Amikor megfőtt a hús, hozzáadjuk a mirelit vgy friss zöldborsót és pár perc együtt főzés után el is készül a ragu.
- Az időközben megfőtt édeskrumplit és répát összetörjük némi vajjal, tejszínnel elkeverve pürésítjük botmixerrel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
- A marharagus pitét egy üveg vagy kerámia tálban sütjük: alulra a húsragu, felülre a répás édesburgonyapüré kerül. 180 fokon sütjük kb. 30-40 percig, vagy amíg a teteje meg nem pirul.