Ha olyan, klasszikus péksüteményt vagy kenyérfélét szeretnék készíteni, amilyet korábban még sosem próbáltam, általában a magyar konyha egyik legelismertebb pékmesterének, Limarának a szakácskönyvét szoktam leemelni a polcomról. A receptjén minimálisan változtattam annak érdekében, hogy ebből most egy sós briós, nem pedig a klasszikus, édes, vaníliás verzió születhessen meg. A briós párjaként pedig egy fantasztikus, libamájas fogást készítettem tokaji borral bolondítva, libamáj créme brulée-t.
Sós briós recept
Hozzávalók:
- 3 dl langyos tej,
- 1 ek. cukor,
- 3 dkg friss élesztő,
- 60 dkg finomliszt,
- 1 púpos tk. só,
- 3 ek. napraforgóolaj,
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája,
- 15 dkg puha + kevés olvasztott vaj,
- kb. 1-2 evőkanálnyi sóvirág vagy nagy szemű só.
Elkészítés:
- 1 dl langyos tejbe cukrot és 2 ek. lisztet teszünk (levonva a 60 dkg-nyi adagból), belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megszórjuk 1 evőkanál liszttel, majd magára hagyjuk dolgozni az élesztőt kb. 15 percig.
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval, mélyedést alakítunk ki a belsejébe, és oda ütjük a tojásokat, öntjük az olajat, majd a felfuttatott élesztős keveréket.
- Jól összedagasztjuk a tészta alkotóelemeit, majd konyharuhával letakarva legalább 45 percig pihentetjük.
- A megkelt tésztát lisztes deszkán 12 részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőle, és újabb 15 percig konyharuha alatt pihentetjük.
- A gombócokat ovális formára nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
- A kukacokat csiga alakban feltekerjük úgy, hogy az alsó részét picit összecsípjük, hogy stabilizálja a briós alját.
- Így is pihentetjük kb. 40 percet a sütőpapíron a megformázott briósokat.
- Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk sóval, és 10 percig 160 fokon, majd 10 percig 180 fokon sütjük, légkeverés mellett.