A klasszikus tiramisu recept helyett ebben a verzióban egy tojásmentes, sós karamellás ízesítéssel találkozhatunk. A kávés mártogatósba egy kis sós karamell likőrt is csempészünk, ezzel itatatva át a babapiskótákat, amiket egy habkönnyű, mascarponés krémmel kenünk meg. A „Dolce vita” élményt nem bízzuk a véletlenre, így gazdagon csurgatunk a házi, sós karamell szószból a rétegek közé. A videóban lépésről-lépésre követhető, hogyan készül ez a különlegesen finom, tojásmentes tiramisu.
Sós karamellás tiramisu recept
Hozzávalók egy tál tiramisuhoz:
- 2 dl habtejszín
- kb. 40 dkg babapiskóta
- 50 dkg mascarpone,
- 2 cs. vaníliacukor,
- néhány ek. méz,
- 3 espresso kávé,
- 5 cl sós karamell likőr,
- kb. 0,5 dl tej
- pár ek. kakaópor.
A karamell szószhoz:
- 10 dkg kristálycukor,
- 5 dkg puha vaj,
- 1 dl meleg tejszín,
- 1 kk. só.
Elkészítés:
- A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el alacsony (max. közepes) hőfokon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és habverővel kevergetve segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után zárjuk el a főzőlapot, sózzuk meg, és hagyjuk, hogy kihűljön. A hűlés során folyamatosan sűrűsödni fog. A felhasználáshoz várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Addig készítsük el a krémet, főzzünk kávét, és vegyünk elő mindent a tiramisu rétegek elkészítéséhez.
- A krémhez a tejszínt lágyan felverjük. A mascarponét ízesítjük mézzel és vanília cukorral, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habot, és óvatosan összeforgatjuk.
- A kávés mártogatóshoz összekeverjük a kávét, a tejet, a sós karamell likőrt, és ízlés szerint egy kis cukorral is édesíthetjük.
- Kezdhetjük a rétegezést:
- elsőként a kávéba mártjuk a babapiskótát 1-2 pillanatra, majd alaposan lecsöpögtetjük, és kidekoráljuk vele az edény alját. Rákenjük a mascarponés krémet, és rácsurgatjuk a sós karamell szósz egy részét. Majd mindent megismétlünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
- A tetejét krémmel zárjuk, majd gazdagon szórjuk meg kakaóporral. Legalább 3-4 órát töltsön el a hűtőben tálalás előtt, de a legjobb, ha egy egész éjszakát el tud így tölteni.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sós karamellás tiramisuhoz.