Sós karamellás tiramisu

Tojásmentes tiramisu egy kis csavarral

A klasszikus tiramisu recept helyett ebben a verzióban egy tojásmentes, sós karamellás ízesítéssel találkozhatunk. A kávés mártogatósba egy kis sós karamell likőrt is csempészünk, ezzel itatatva át a babapiskótákat, amiket egy habkönnyű, mascarponés krémmel kenünk meg. A „Dolce vita” élményt nem bízzuk a véletlenre, így gazdagon csurgatunk a házi, sós karamell szószból a rétegek közé. A videóban lépésről-lépésre követhető, hogyan készül ez a különlegesen finom, tojásmentes tiramisu.

Sós karamellás tiramisu recept

Hozzávalók egy tál tiramisuhoz:

  • 2 dl habtejszín
  • kb. 40 dkg babapiskóta
  • 50 dkg mascarpone,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • néhány ek. méz,
  • 3 espresso kávé,
  • 5 cl sós karamell likőr,
  • kb. 0,5 dl tej
  • pár ek. kakaópor.

A karamell szószhoz:

  • 10 dkg kristálycukor,
  • 5 dkg puha vaj,
  • 1 dl meleg tejszín,
  • 1 kk. só.

Elkészítés:

  1. A karamellszószhoz a cukrot öntsük egy vastag aljú serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi, kezdjük el alacsony (max. közepes) hőfokon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet.) Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és habverővel kevergetve segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. Öntsük hozzá a felmelegített tejszínt és keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után zárjuk el a főzőlapot, sózzuk meg, és hagyjuk, hogy kihűljön. A hűlés során folyamatosan sűrűsödni fog. A felhasználáshoz várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Addig készítsük el a krémet, főzzünk kávét, és vegyünk elő mindent a tiramisu rétegek elkészítéséhez.
  2. A krémhez a tejszínt lágyan felverjük. A mascarponét ízesítjük mézzel és vanília cukorral, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habot, és óvatosan összeforgatjuk.
  3. A kávés mártogatóshoz összekeverjük a kávét, a tejet, a sós karamell likőrt, és ízlés szerint egy kis cukorral is édesíthetjük.
  4. Kezdhetjük a rétegezést:
  5. elsőként a kávéba mártjuk a babapiskótát 1-2 pillanatra, majd alaposan lecsöpögtetjük, és kidekoráljuk vele az edény alját. Rákenjük a mascarponés krémet, és rácsurgatjuk a sós karamell szósz egy részét. Majd mindent megismétlünk, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
  6. A tetejét krémmel zárjuk, majd gazdagon szórjuk meg kakaóporral. Legalább 3-4 órát töltsön el a hűtőben tálalás előtt, de a legjobb, ha egy egész éjszakát el tud így tölteni.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a sós karamellás tiramisuhoz.

Sós karamellás tiramisu képek

Ha tetszett a fenti Sós karamellás tiramisu recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló desszert recepteket is: Trüffel golyó receptek, Vörösborban posírozott körte recept, Szőlős chia puding recept.

További receptötletek a hozzávalókból: babapiskóta, habtejszín, karamell, kávé, mascarpone, tej. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, olasz, sütés nélküli édesség.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós karamellás tiramisu recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Sós karamellás torta recept
torta

Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Diós kávétorta recept
torta

Diós kávétorta

Egy csésze olasz espresso torta kiadásban

Oreo kekszes sajttorta recept
sajttorta

Oreo kekszes sajttorta

Durván oreos, sütés nélküli torta, ami mindenkit levesz a lábáról

Fahéjas ricottapuding recept
desszert

Fahéjas ricottapuding

Gyors és egészséges finomság ricottából

Tejszínes citromtorta recept
sajttorta

Hűsítő tejszínes citromtorta

Sütés nélküli édesség extra egyszerűen

Csokoládés pisztáciatorta recept
csokitorta

Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató