Toszkán kenyérsaláta recept

Az olasz csizma iránti gasztrorajongásom ismét a tetőfokra hágott Toszkána nemesen egyszerű kenyérsalátája, a panzanella felfedezése során. Egy olyan recept, amihez bármelyik konyhában megtaláljuk az alapanyagokat, mégsem feltétlen gondoltunk rá, hogy ezeket így együtt "összeengedjük" egy salátába. Néhány friss, napsütötte paradicsom, uborka, lilahagyma, egy kis szikkadt kenyér, nagy csokor bazsalikom, olívaolaj, és kész is a csodásan dallamos, panzanella. Elsőre bizarrul hangozhat, hogy nyakon öntjük a maradék kenyeret ecetes vízzel, picit pépesre morzsoljuk, majd összekeverjük a zöldségekkel, és salátát készítünk belőle, de higgyetek nekem, ez a saláta esszenciája lesz. Önmagában is szuperjó, könnyed fogás, de akár egy ham and eggses reggelit is feldobhatunk vele.

Toszkán kenyérsaláta recept
Panzanella

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej lilahagyma,
  • 5-6 db nagy paradicsom, vagy 10-15 db koktélparadicsom vegyes színekben, méretben,
  • 1 db kígyóuborka,
  • kb. 2 nagy maréknyi kenyér, kockákra vágva,
  • kb. 1 dl víz,
  • 2 tk. fehérborecet,
  • olívaolaj,
  • só, bors,
  • egy csokor, friss bazsalikom.

Elkészítés:

  1. A szikkadt, 1-2 napos kenyérszeleteket apró kockákra vágjuk (akár a héját is levághatjuk, ha úgy jobban szeretjük), és meglocsoljuk az ecetes vízzel.
  2. Felszeleteljük a zöldségeket, a formaviláguk mindegy, akár karikára, akár kockákra is vághatjuk (és vegyesen is szuper).
  3. A kenyeret a kezünk segítségével picit összemorzsoljuk, elkeverjük a lilahagymával (így az ecet picit tompítani fogja a hagyma erősségét), majd hozzáadjuk a többi zöldséget, apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel fűszerezzük.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és gazdagon öntünk rá extra szűz olívaolajat, összekeverjük és tálaljuk azonnal, vagy ha van lehetőségünk rá, egy picit még állni hagyjuk (1-2 órát).

Tippek:

  • A klasszikus recept szerint paradicsom, uborka és hagyma szükséges a panzanellához, de bátran gazdagíthatjuk más zöldségekkel, fokhagymával, akár mozzarella sajttal, parmezánnal, szardellával is.
  • Eredetileg az enyhén édeskés toszkán kenyeret használják fel ehhez, de ciabattával vagy más házias kenyérrel is kiváló. Viszont nem érdemes frisset használni belőle, mert a szikkadt kenyér jobban magába szívja az ecetes vizet.
  • Van olyan verzió is, hogy a kenyérkockákat először a paradicsommal keverik össze, és így hagyják állni, mert a paradicsom szaftja is extra ízt kölcsönöz a kenyérnek.

Panzanella képek

Ha tetszett a fenti Toszkán kenyérsaláta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló saláta recepteket is: Medvehagymás bulgur saláta recept, Tavaszi tojás saláta recept, Diós, brie sajtos körte saláta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kenyér, lilahagyma, paradicsom, uborka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, gyorsan elkészíthető, olasz, saláta, vegetáriánus, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Toszkán kenyérsaláta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató