Az olaszos bundában sült csirkemellfilé a rántott húsok egyik különlegesebb, mégis egyszerű változata, gyakorlatilag egy fűszeres sűrű palacsintatésztába bújtatjuk a húst és úgy sütjük meg forró olajban. A recept egyenesen Olaszországból érkezett, melyet szinte bármilyen hússal, hallal, vagy akár zöldséggel is kipróbálhatunk. Köretként pedig a képen is látható helyes és mutatós burgonyahajókat tálaltam.
Olaszos bundában sült csirkemellfilé recept
Az olaszos bundában sült csirkemell hozzávalói 4 személyre:
- 50-60 dkg csirkemellfilé,
- 1 tojás,
- kb. 2 kis marék liszt,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- só, bors,
- tej (amennyit a massza felvesz, sűrűnek kell lennie)
- olaj a sütéshez.
A krumplihajókhoz szükség van a következőkre:
- 3-4 nagy krumpli,
- 1 tejföl,
- reszelt sajt,
- vaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag zöld hagyma,
- só, bors, bazsalikom, oregánó,
- snidling.
Elkészítés:
- Elsőként a krumplikat kezdjük el főzni héjában, hiszen ennek több idő kell.
- Közben elkészítjük a szeletekre vágott, kiklopfolt csirkemellfilé bundáját:a felvert tojást csomómentesen elkeverjük a liszttel és annyi tejet adunk hozzá, hogy egy sűrű állagú mártást kapjunk, fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval, reszelünk bele fokhagymagerezdeket és ebben áztatjuk a hússzeleteket, amíg előkészítjük a hajókat.
- Ha nagyjából megfőttek a krumplik, lehűtjük hideg vízben, hosszában kétfelé vágjuk és kikaparjuk a belsejüket.
- Ezt a részt összetörjük, keverjük a vajjal, tejföllel, karikákra vágott zöldhagymával, reszelt fokhagymával, snidlinggel, sóval, borssal. Segítségképpen botmixerrel pépesre turmixolhatjuk.
- A krémmel megtöltjük a krumplikat, gazdagon megszórjuk sajttal és előmelegített sütőben magas fokozaton sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Ezerféleképpen készíthetünk hasonló töltött burgonyát: sonkásat, zöldségeset, halasat, azonban köretként egy ilyen jellegű töltelék szerintem abszolút ízletes lehet és nem utolsó sorban nagyon guszta tud lenni. Tálaláskor salátával díszítettem és snidlinggel szórtam meg.