Ahogy az történni szokott egy-egy sütés-főzési szeánszom előtt, valahonnan bevillant egy "alapanyag", egy receptötlet kezdemény, most jelesül a "füge sütiben", amit a fejembe vettem és addig nem nyugodtam, amíg meg nem találtam a képzeletemhez leginkább passzoló desszert leírást. Így vezettek el a gondolataim a The New York Times weboldalán közölt fügés mandulapite recepthez. Telitalálat volt, mert egyrészt imádom a bögrés, mérést nem igénylő öntött tésztákat, másrészt egy nagyon könnyű, ínycsiklandóan mandulás sütemény kerekedett belőle, aminek az aromáját a friss füge tette még izgalmasabbá.
Fügés mandulapite recept
Hozzávalók egy gyümölcstorta formához (7-8 szelet):
- 1/4 bögre cukor,
- 4 ek. puha vaj,
- 3 tojás,
- 1 bögre szinte liszt állagúra darált (aprított) mandula,
- 1/4 bögre liszt,
- 1 kk. sütőpor,
- 1 csipet só,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 2 ek. méz,
- 1 tk. mandula aroma,
- 8-10 darab friss füge,
- mini fehér- és tejcsoki pasztillák díszítésnek
Az elkészítése roppant egyszerűen és gyorsan megy:
- A cukrot a puha vajjal és tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát, lisztet a sütőporral, sóval és egyéb ízesítőkkel.
- Kivajazott piteformába öntjük a tésztát, majd a megmosott és félbevágott fügeszeletekkel (a szárait vágjuk le), apró fehér- és tejcsoki darabokkal kidíszítjük a tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20-25 percig sikeres tűpróba tesztig. Akár langyosan, akár hidegen tálaljuk, biztosan élvezni fogjuk a mandula és füge aromáit egy süteményben összekapcsolva.