Krémsajtos zöldség gratin

Az édesburgonya és a lágyan sós krémsajt találkozása

Krémsajtos zöldség gratin recept

Tepsis zöldségköretnek indult, de időközben krémsajtos rakott zöldséggé vagy gratinná fejlődött a fejemben, amíg hazaértem. Ez is amolyan alaprecept, amit ezerféleképpen variálhatunk az ízlésünk, kedvünk és az idényzöldségek szerint. A lenti verzióban szerintem csodásan kiegészíti egymást az édes burgonya és a sós krémsajt egyvelege, ráadásul szemet gyönyörködtető, ételeknél nem sűrűn látott színeket tudunk felfedezni sütés után a cékla és a narancssárga burgonya találkozásából.

Krémsajtos zöldség gratin recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 1 db kecses, zsenge cukkini
  • 2 db édesburgonya
  • 1 db méretes cékla
  • 3 db zsenge sárgarépa
  • 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 cs. zöldhagyma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csepp olívaolaj
  • 250 g natúr krémsajt
  • kb. 1 dl tejszín
  • bazsalikom
  • csípős paprika, ha kedveljük a pikáns ízeket
  • reszelt sajt

Gratin készítés:

  1. Meghámozzuk, megtisztítjuk a zöldségeket, majd a paprika, zöldhagyma és fokhagyma kivételével minden zöldséget karikára vágunk. Tipp: a céklakarikák legyenek vékonyabbak a többinél, mert ez fő meg leglassabban a felsoroltak közül.
  2. A fűszeres sajtkrémhez egészen apróra szeleteljük fel a paprikát és a zöldhagymát, a fokhagymát pedig lereszeljük, elkeverjük a krémsajttal, kb. 0,5-1 dl tejszínnel, ízesítjük zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, csípős paprikával.
  3. Kóstolgassátok bátran ezt a krémet, a legtöbben szerintem már itt el fogjátok hinni, hogy ebből milyen fenséges finomság fog kikerekedni.
  4. A többi pedig egy kis építkezés tetszés szerint: a tepsi aljára cseppentünk egy kis olívaolajat, arra egy sorban ráfektetjük az édes burgonya karikákat, lilahagymát, cukkinit, ezt megkenjük a krémmel, majd cékla sor következik répával spékelve, ismét krém, édes burgonya hagymával.
  5. Meglocsoljuk egy kis tejszínnel és lefedjük alufóliával.
  6. 180 fokon sütjük kb. fél óráig. Megvizsgáljuk egy hegyes késsel a gratinunkat és, ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyjából megpuhultak a zöldségek, akkor még egy réteg krémsajttal befedjük a tetejét, gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és alufólia nélkül sütjük szép pirosra.

Krémsajtos zöldség gratin képek

Ha tetszett a fenti Krémsajtos zöldség gratin recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló vega recepteket is: Póréhagymás csicsóka tócsni recept, Sajtos, paradicsomos sült padlizsán recept, Vega quesadilla recept.

További receptötletek a hozzávalókból: cékla, cukkini, édesburgonya, kaliforniai paprika, krémsajt, sárgarépa. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, rakott, vegetáriánus, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Krémsajtos zöldség gratin recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató