Az amerikaiaknál nagy hagyománya van a színes, mindenféle cukorkákkal feldíszített fánkoknak, amelyeket sokszor a sütőben készítenek el, így egy picit könnyedebbek olajban sült társaiknál. A sütik megjelenésében is szeretek természetes alapanyagokhoz nyúlni, így bár az én fánkjaim most nem túl színesek, de annál elegánsabbak és finomabbak. A klasszikus amerikai bögrés receptekhez képest ebben a sütőben sült fánkban nincs túl sok cukor, a kakaópor és az étcsokoládé bevonat pedig még kevésbé kelt bennünk cukros fánk érzetet. Az édesszájúak bátran tehetnek bele akár egy bögre cukrot is, ha inkább édesen szeretik a fánkokat. Minden lépést összeadva kb. félórás süteményről van szó, hiszen mérleg nélkül, pillanatok alatt kimérhetjük egy bögre segítségével az alapanyagokat.
Csokis fánk sütőben sütve recept
Hozzávalók 12 db fánkhoz:
- 2 tojás,
- fél bögre cukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 50 gr. (4 ek.) puha vaj,
- 2 tk. vanília aroma,
- 2 bögre finomliszt,
- 2 ek. kakaópor,
- 2 tk. szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 1 bögre tej,
- díszítéshez: 1 tábla étcsokoládé,
- mandula szeletek, kókuszreszelék, mini habcsókok.
Elkészítés:
- A cukrot a tojásokkal és a puha vajjal alaposan összeturmixoljuk egy mixerrel, hozzáadjuk a vanília aromát, tejet.
- A száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót összekeverjük egy tálban, és ezt is hozzádolgozzuk a tésztához, csomómentesre keverjük. (A bögrés méréshez mindvégig ugyanolyan méretű bögrét használj, pl. egy 2-2,5 dl-eset.)
- Egy vajjal vékonyan kikent, belisztezett fánk sütőformába töltjük a tésztát (a legegyszerűbb egy evőkanalat és egy teáskanalat használni a tészta óvatos formába töltéséhez), majd 180 fokon sütjük kb. 10 percig, tűpróbáig. Tipp.: ha nincs fánk formád, a muffin formában is szuper lesz, csak nem lesz lukas a közepe.
- Ha megsültek a fánkok és teljesen kihűltek, étcsokit olvasztunk alacsony hőfokon 1-2 ek. napraforgó- vagy repceolaj társaságában, picit kihűtjük, és leöntjük vele a fánkokat, majd megszórjuk pl. mandula szeletekkel, kókusz reszelékkel, mini habcsókokkal, darált dióval, pisztáciával.