A kerti grillsütő melegét kihasználva, megsütöttem rajta egy szép, formás padlizsánt, amit más néven tojásgyümölcsnek, vagy török paradicsomnak is neveznek. Állítólag a régi időkben a zöldség sötét lilás, feketés színe és kesernyés leve miatt azt gondolták az emberek, hogy mérgező lehet, sőt, aki eszik belőle, az megőrül. Biztosan nem fogunk megőrülni ettől a padlizsánkrémtől, de az könnyen lehet, hogy függőséget fog okozni.
Egyszerű padlizsánkrém recept
A padlizsánkrém hozzávalói:
- 1-2 db szép, fényes, zsenge padlizsán,
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- só, bors,
- 1-2 ek. olívaolaj,
- pici mustár (kb. 1-2 teáskanálnyi),
- kb. 2-3 ek. majonéz.
A padlizsánkrém elkészítése:
- A padlizsánt, ha van rá lehetőségünk grillrácson (izzó parázson) egészben, fapálcikával megszurkálva megsütjük (előtte levágva róla a zöld szárát). Természetesen a sütőben is ugyanígy meg lehet sütni, csak akkor nem érezzük majd rajta a szabad tüzes füst ízét.
- Amikor már barnás-feketés, ráncos a bőre, akkor elvileg készen van, ez kb. 40-50 percnyi időbe telik.
- Ha kihűlt, lehúzzuk a bőrét és összeturmixoljuk, pépesítjük gép segítségével, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, aprított vöröshagymát, olívaolajat és a többi ízesítőt, elkeverjük, majd tálalhatjuk pl. pirítóssal, friss kenyérrel, kiflivel és egy kis paradicsommal. Ha a klasszikus verziót kedveled, hagyd ki belőle a majonézt, és a mustárt.