Tepsis zöldségköretnek indult, de időközben krémsajtos rakott zöldséggé vagy gratinná fejlődött a fejemben, amíg hazaértem. Ez is amolyan alaprecept, amit ezerféleképpen variálhatunk az ízlésünk, kedvünk és az idényzöldségek szerint. A lenti verzióban szerintem csodásan kiegészíti egymást az édes burgonya és a sós krémsajt egyvelege, ráadásul szemet gyönyörködtető, ételeknél nem sűrűn látott színeket tudunk felfedezni sütés után a cékla és a narancssárga burgonya találkozásából.
Krémsajtos zöldség gratin recept
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 1 db kecses, zsenge cukkini
- 2 db édesburgonya
- 1 db méretes cékla
- 3 db zsenge sárgarépa
- 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
- 1 cs. zöldhagyma
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp olívaolaj
- 250 g natúr krémsajt
- kb. 1 dl tejszín
- bazsalikom
- csípős paprika, ha kedveljük a pikáns ízeket
- reszelt sajt
Gratin készítés:
- Meghámozzuk, megtisztítjuk a zöldségeket, majd a paprika, zöldhagyma és fokhagyma kivételével minden zöldséget karikára vágunk. Tipp: a céklakarikák legyenek vékonyabbak a többinél, mert ez fő meg leglassabban a felsoroltak közül.
- A fűszeres sajtkrémhez egészen apróra szeleteljük fel a paprikát és a zöldhagymát, a fokhagymát pedig lereszeljük, elkeverjük a krémsajttal, kb. 0,5-1 dl tejszínnel, ízesítjük zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, csípős paprikával.
- Kóstolgassátok bátran ezt a krémet, a legtöbben szerintem már itt el fogjátok hinni, hogy ebből milyen fenséges finomság fog kikerekedni.
- A többi pedig egy kis építkezés tetszés szerint: a tepsi aljára cseppentünk egy kis olívaolajat, arra egy sorban ráfektetjük az édes burgonya karikákat, lilahagymát, cukkinit, ezt megkenjük a krémmel, majd cékla sor következik répával spékelve, ismét krém, édes burgonya hagymával.
- Meglocsoljuk egy kis tejszínnel és lefedjük alufóliával.
- 180 fokon sütjük kb. fél óráig. Megvizsgáljuk egy hegyes késsel a gratinunkat és, ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyjából megpuhultak a zöldségek, akkor még egy réteg krémsajttal befedjük a tetejét, gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és alufólia nélkül sütjük szép pirosra.