Ez a Sacher torta nem valószínű, hogy az autentikus, eredeti osztrák Sacher receptje, azonban egyszerűen és gyorsan elkészíthető és ez is az osztrákoktól származik. A tortalap olyan hatalmasra sül meg, hogy bátran el lehet vágni és tölteni is kétszer. A változatosság kedvéért ezt most nem hagyományos módon sárgabarack lekvárral, hanem meggydzsemmel töltöttem és nem bántam meg: a meggy és az étcsokoládé igazi jóbarátok. A képen látható torta apropója nem akármi volt: Édesanyám 50. születésnapját ünnepeltük. A torta velünk együtt 200 km-t utazott az ünnepeltig és nem okozott csalódást az utaztatását illetően sem, jól bírta a zötykölődést.
Meggydzsemes Sacher torta recept
Hozzávalók egy kb. 26-28 cm átmérőjű tortaformához:
- 9 tojás,
- 25 dkg kristálycukor,
- 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os),
- 20 dkg olaj (kb. 1 kis pohár),
- 20-22 dkg finomliszt (fele rétesliszt),
- 1 üveg házi meggydzsem vagy baracklekvár,
- 1 cs. sütőpor,
- a bevonathoz:1 tábla étcsokoládé + 4 ek. olaj
Elkészítés:
- A tojásokat turmixgéppel összekeverjük 25 dkg kristálycukor kíséretében (jó habosra), hozzáadjuk a még folyós, de már lehűlt olvasztott étcsokit, amit az olajjal együtt olvasztottunk meg folyós állagúra, ehhez hozzáadjuk a lisztet és a sütőport (lisztben elkeverve).
- Az egészet szépen összedolgozzuk, elkeverjük és sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
- A sütőt előmelegítjük kb. 170 fokra és alacsony hőfokon (kb. 120-130 fokon) sütjük min. 30-40 percig, utána jöhetnek a tűpróbák.
- A lényeg, hogy lassan süssük, akár egy óráig is tarthat. A végén ugyanolyan óvatosan kell kiszedni a sütőből, ahogy a piskótát, különben könnyen összeeshet.
- Ha kihűlt, akkor érdemes kétfelé vágni és mindkét helyen megkenni dzsemmel vagy lekvárral. A bevonathoz egy tábla étcsokit olvasztunk fel 4 ek. olajjal, megvárjuk, amíg kicsit hűl, szilárdul, de még folyós (így könnyebb vele dolgozni) és bekenjük vele a tortát fölül és oldalt (ehhez kenőtollat, ecsetet használtam, bár a konyha így is csupa csoki lett) egyaránt. (Díszítésként sokan Sacher feliratot készítenek, én ezt most próbáltam az alkalomhoz igazítani.)