Az idei sütőtök szezonban már készítettem muffint, gofrit, így pont ideje volt már egy sós finomságnak, borkorcsolyának, ami remek nasiként szolgál a VB-meccsekhez is. A sütőtök nemcsak designban áll jól a kelt tésztának, és kölcsönöz vibráló színt a pogácsának, hanem elképesztően puha textúrával látja el, amitől frissen és 1-2 nap múlva is ugyanolyan ínycsiklandó marad. Egészen másképp varázsol puhaságot, mint pl. egy tejtermék a kelt tésztákban, sokkal hatásosabban és időtállóbban.
A "rozéspecialista" Nagygombos borászat 2021-es Renitens Roséjával kifejezetten szép, friss és egyben lendületes egységet alkotnak.
Sütőtökös, sajtos pogácsa recept
Hozzávalók 4 nagy tepsihez:
- 50 dkg liszt,
- 2 ek. só,
- 15 dkg reszelt cheddar sajt,
- 10 dkg puha vaj,
- 1 tojás a tésztába, + 1 a tetejére,
- 2 dkg élesztő,
- 1,25 dl tej,
- 1 tk. cukor,
- 22 dkg sütőtök lepürésítve,
- 10 dkg tökmag (bele, darabolva, és a tetejére).
Elkészítés:
- A langyos tejbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és kb. 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, puha vajat, tojást, sajtot, sütőtökpürét és előzetesen, serpenyőben megpirított tökmag felét.
- Jól összedolgozzuk, megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük (kb. egy óra alatt).
- Kinyújtjuk téglalap alakúra. Képzeletben függőlegesen harmadoljuk, és először a jobb oldalát hajtjuk középre, majd a bal oldalát, és konyharuhával letakarva így pihentetjük még kb. 20-30 percet.
- Ismét kinyújtjuk kb. kisujjnyira, és pogácsa vagy rövidital pohárral kiszaggatjuk (a maradék tészta darabokat egybe gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk). Felvert tojással lekenjük, pirított tökmaggal megszórjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, légkeverés mellett kb 15 percig.