Ma esti vacsoránk menüje egy hagyományos, régi magyar finomság: a kenyérlángos, vagy a Vörösmarty téri karácsonyi vásár szerinti nevén a töki pompos. Az eredeti recept alapján készítettem el, de szerintem lehetne akár újítani is a feltéteken, bár akkor már inkább pizzás lenne, és most ezt nem akartam. Pizzát majd legközelebb sütök, de a mai este a magyar gasztronómiáé.
Kenyérlángos recept
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg liszt,
- 5 dkg friss élesztő (1 kocka),
- 1 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál só,
- 5 dl víz,
- 1/2 dl olaj
Feltéthez:
- 20 dkg kolozsvári szalonna,
- 4 dl tejföl (kb. 3 kis doboz),
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 db lilahagyma,
- 30 dkg sajt
Elkészítése:
- A langyos vízbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy kanál lisztet, félretesszük, amíg elkezd dolgozni az élesztő és felfut.
- A habos, felfutott élesztős keveréket összedolgozzuk a tészta többi hozzávalóival, jól összegyúrjuk, és megdagasztjuk (akár kenyérsütőgép vagy dagasztókaros robotgép segítségével). Duplájára kelesztjük meleg helyiségben.
- Ezt követően a tésztát kétfelé vesszük és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk őket.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és vastagon megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel, gazdagon megszórjuk kolozsvári szalonna csíkokkal, vékony karikákra szeletelt lilahagymával, majd sajttal meghintve előmelegített sütőbe tesszük kb. 20-30 percre és 180 fokon pirosra sütjük.
- Négyzetre, vagy téglalapokra vágva tálaljuk.