Ez a bevált sajtos rúd recept Anyától származik: nagyon szeretjük, mert ugyanolyan finom, ropogós marad napokkal később is, mint amilyen frissen, ezért akár napokkal a tervezett kínálási időpont előtt már mesüthetjük. Az állaga a sok vajnak köszönhetően hiperomlós, az ecettől pedig picit leveles is.
Sajtos rúd recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 50 dkg vaj,
- 1 csapott evőkanál só,
- picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejföl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban),
- 1 ek. ecet,
- 1 tojás,
- kb. 20-25 dkg reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt).
A sajtos rúd elkészítése:
- A tésztát már előző este begyúrjuk: a hideg vajat alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sok legyen. Nekem pl. maradt egy kicsi a tejfölös doboz alján, amit már sokalltam volna hozzáadni.
- A hozzávalókat jól összegyúrjuk, meghintjük liszttel és betesszük a hűtőbe.
- Másnap 2 részre osztva a tésztát kinyújtjuk az egyiket egy lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra. Megkenjük a tojással egy ecset segítségével és megszórjuk reszelt sajttal. Sajtos rúd vágó eszköz hiányában pizzavágóval szeleteltem hosszú vékony (több-kevesebb sikerrel) csíkokra, majd kereszteztem ezeket is kb. 7-8 cm hosszú rudacskákra. Ugyanezt megcsináljuk a másik tésztával is.
- Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük át a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetünk egészen közel egymáshoz, mert felfele és nem oldalra nőnek meg. Forró sütőbe rakjuk és magas hőfokozatan (180-200 fokon) sütjük kb. 15-20 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Tipp: ha teszünk egy evőkanál ecetet a tésztához, akkor magasabb, rétegesebb, levelesebb lesz az állaga. Sajt helyett szezámmaggal, nagy darabos sóval is szuperjó. A sok vajtól ne ijedj meg, ettől lesz nagyon omlós a tésztája.