Töltött piadina lepény

Híres, észak-olasz lepény

Töltött piadina lepény recept

A piadina az olasz Emilia Romagna tartomány egyik híres étele. Vrábel Krisztina Dolce Vita Magyarországon című szakácskönyvében fedeztem fel egy szuperjó, autentikusan olasz piadina receptet, ami nagyon jól bevált. Bátran kísérletezhetünk a különböző töltelékekkel: szerintem a legfinomabb az olasz főtt vagy füstölt sonkával, rukkolával és jófajta sajttal megolvasztva.

Töltött piadina lepény recept

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 30 dkg liszt,
  • 5 ek. olívaolaj vagy zsír,
  • 1 kis kanál só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 dl víz.

A töltelék hozzávalói:

  • 2 levél jégsaláta,
  • 1 nagy paradicsom,
  • 3-4 szál zöldhagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • fél pohár natúr joghurt,
  • 4 szelet olasz sonka,
  • só,
  • 1 csomag apró mozzarella golyó,
  • bazsalikom.

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk egy viszonylag kemény tésztává, szükség esetén még egy kis vízzel, vagy olajjal alakíthatunk a massza állagán.
  2. Fél óráig letakarva állni hagyjuk, addig előkészítjük a tölteléket: csíkokra vágjuk a jégsaláta leveleket, karikákra a zöldhagymát és a paradicsomot, majd a zöldségeket és a sajtot megszórhatjuk egy kis bazsalikommal.
  3. A joghurtot elkeverjük reszelt fokhagymával és néhány karika hagymával, ezt használjuk szósz gyanánt a lepénybe. Ízesíthetjük egy kis sóval, vagy vegetával, borssal, stb.
  4. A lepénytésztát annyi részre szedjük, ahány darabot szeretnénk sütni: én pl. csak két részre szedtem, így két méretes piadina lett belőle.
  5. Vékonyra kinyújtjuk, majd zsiradék nélküli teflonos serpenyőben hirtelen megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc leforgása alatt. Megtöltjük a sonkával, zöldségekkel, mozzarellával, majd a joghurtos szósszal leöntve ráhajtjuk a tészta másik felét és már fogyaszthatjuk is ezt a könnyű, egészséges finomságot. 
  6. Természetesen a tölteléket kedvünkre variálhatjuk mindenféle földi jóval: többnyire rukkolával és egyéb vitamingazdag zöldségekkel, sonkával, hallal szokás megtölteni. 
     

Töltött piadina lepény képek

Ha tetszett a fenti Töltött piadina lepény recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló street food recepteket is: Tortilla hot dog falatok recept, Kínai pirított batyu - gyoza recept, Fish & chips recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, jégsaláta, joghurt, mozzarella, paradicsom, sonka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, olasz, street food, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Töltött piadina lepény recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Fish & chips recept
street food

Fish & chips

Sörös bundában sült halfilé, ropogós, "arany" burgonyával

Corndog recept
street food

Corndog

Kukoricabundában sült, amerikai virslis recept

Empanada recept
street food

Empanada

Gasztro-kényeztetés spanyol módra

Házi retro burger recept
street food

Házi retro burger

Klasszikus hamburger otthoni kiadásban

Porchetta recept
töltött hús

Porchetta

Minden idők legpazarabb göngyölt húsa

Lángos alaprecept
street food

Jól bevált lángos alaprecept

Egyszerűbb, mint gondolnád

Cukkinipizza recept
pizzaféle

Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató