Ez az egyszerű sütemény amolyan igazi kis nyári idénytorta: akadt némi finom, friss sárgabarack és a melegben jól esett egy kis savanykás, könnyed tortakrém. Mint a legtöbb jól bevált torta esetében, ehhez is egy 8 tojásos kakaós piskóta tésztát sütöttem és egy sárgabarackos-joghurtos-tejszínes krémet kevertem hozzá, a díszítésről pedig a csinos sárgabarack szeletek gondoskodtak.
Joghurtos sárgabaracktorta recept
Hozzávalók:
A piskóta hozzávalói:
- 8 tojás,
- 2 ek. kakaópor,
- 2 ek. víz,
- 8 csapott ek. cukor,
- 6 púpos ek. rétesliszt,
- 1/2 cs. sütőpor.
A sárgabarackos krém hozzávalói:
- 5-6 db sárgabarack leturmixolva,
- 4-5 db sárgabarack apróra összevágva,
- 2 kis pohár joghurt,
- 3 cs. vaníliacukor,
- 20 dkg porcukor,
- 2 dl habtejszín,
- 1 tasak zselatin (+1 dl víz)
- 2 dl habtejszín a külsejére + 1 tasak habfixáló + 1 cs. vaníliacukor,
- 4 db sárgabarack a tetejére,
- szeletelt mandula.
Elkészítés:
- Első körben egy 8 tojásos piskótát sütünk: ehhez a tojások sárgáját kakaóval, vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
- A tojásfehérjéből felvert kemény habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelüjnk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró sütőbe tesszük, amit az elején a legalacsonyabb hőfokra (kb. 150-160 fokra) veszünk és kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből. Így vélhetően nem esik össze a piskóta.
- A krémhez botmixerrel turmixoljuk (pürésítsük) a sárgabarackot, majd a joghurttal, cukorral (por és vanília), apró szeletes barackkal alaposan keverjük össze.
- Hozzáadjuk a felvert habtejszínt, összedolgozzuk, és utolsó lépésként zselatinnal varázsoljuk tortakrémes szilárdságúvá.
- A zselatint (rendes tasakos zselatin por) 1 dl vízben feloldjuk, meglangyosítjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetjük, hogy szépen, egyenletesen feloldódhasson, majd kihűtve, de még folyósan keverjük a krémhez.
- Hűtőbe tesszük egy kevés időre, hogy megfelelően megdermedjen a kenéshez. A piskótát éles késsel kétfelé vágjuk, gazdagon megkenjük a sárgabarack krémmel, majd kívül a felvert habtejszínnel (habfixálóval és van. cukorral verjük fel a tejszínt) bevonjuk. Díszíthetjük sárgabarack szeletekkel, szeletelt mandulával, étcsokoládéval.