2011. szeptember 23., péntek

Cukkinis lecsó bulgurral

Ahány ház, annyi lecsó… Legyen szó rizses, tojásos, füstölt szalonnás, virslis, kolbászos, vagy francia padlizsános változatáról, egyszerűen nem lehet megunni a lecsót. A rizst a mostani verziónál lecseréltem bulgurra, vagyis búzára, pontosabban durumbúza töretre. Hipermarketekben, drogériai üzletekben, bioboltokban könnyen beszerezhető gabonaféle a bulgur, melyet leginkább a barna rizshez tudnék hasonlítani, csak annál husisabb, kerekebb és az íze valahogyan zamatosabb. A bulgur alacsony zsírtartalmú növény, mely magas mangán és magnézium tartalmának köszönhetően formában tartja szívünket, vércukor szintünket, és erősíti csontjainkat. Nekem személy szerint sokkal jobban ízlik, mint például a kuszkusz, mert önmagában is nagyon ízletes. Szeretettel ajánlom köretként, lecsóhoz, rizottóhoz, salátákhoz, mert változatosságot és egészséget hoz a tányérunkba.
Cukkinis lecsó bulgurral

A bulguros lecsó hozzávalói kb. 4 fő részére:

  • 2 db zsenge cukkini,
  • 1 nagy fej vörös hagyma,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 csomag zöldhagyma,
  • 4 db fehér, édes paprika,
  • 3-4 db paradicsom,
  • olívaolaj,
  • só, bors, piros paprika,
  • kb. 3-4 kis maroknyi bulgur,
  • a bulgur mennyiségéhez képest háromszoros víz.
Elkészítés:

Bulgur lecsó
Első körben mossuk meg és készítsük elő a friss zöldségeket a főzéshez: a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit, lehetőség szerint vágjuk apróbb kockákra, a fokhagymát egészen pici darabokra, a zöldhagymát karikázzuk fel és indulhat az attrakció. Kevés olívaolajban dinszteljük üvegesre a vörös- és zöldhagymát, majd kb. 1 perc, illetve a mennyei illat szétáradásáig süssük a fokhagyma darabkákat. Vigyázzunk a fokhagymával, mert, ha túlpirítjuk, akkor megkeserítheti az egész ételünket. A hagymás olajban kevergessük a megmosott, lecsöpögtetett bulgurt és 1-2 perc után hozzáadhatjuk a zöldségeket a cukkini kivételével. Ezt érdemesebb picit később (kb. 10 perccel) társítani a többiekhez, mivel nagyon hamar megpuhul és nem olyan gusztusos, ha szétmállik… Fűszerezzük kevés tengeri sóval, frissen őrölt borssal és házi piros paprikával, ízlés szerint egy kis csípős paprikával. Első körben 1-2 kis pohár vizet öntsünk az edénybe és fedő alatt, kis lángon pároljuk meg a zöldeket a gabonával. Sűrűn rá kell néznünk, és kevergetni egyet-kettőt rajta, mert a bulgur lassacskán felszívja a nedvességet és olyankor szükséges némi utánpótlást biztosítani számára. Amikor beindul a puhulási fázis, akkor szinte percenként érdemes ellenőrizni, megkeverni, nehogy véletlenül leragadjon az alja. Ellenőrizzük az ízvilágát és, ha mindent rendben találunk, akkor melegében tálaljuk is, hiszen a lecsó frissen, szinte még forrón az igazi. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció