A karácsonyi ünnep számunkra elmaradhatatlan gasztronómiai eleme a halászlé, mégpedig a Körösből fogott halakból megfőzve. Bár az év többi részén is sokszor eszünk halászlevet, miután a horgász apukám gondoskodik a minőségi alapanyagokról, de a karácsonyi halászlé mindig különlegesen finom: egybeforr az ünnep hangulatával, a fenyőfa illatával, a klasszikus karácsonyi zene hangjával. Az országban sokféleképpen készítik a halászlevet: passzírozva és sűrűn, tésztával vagy anélkül, én most a régi családi receptet osztom meg veletek, melyet Körösi halászlének neveztem el.
Körösi halászlé recept
Hozzávalók kb. 6 személyre:
- 2 kg konyhakész (pucolt, előkészített) ponty (élőhal esetén pucoláskor a garatból a keserűfogat szedjük ki),
- 0,5-1 kg apró hal (pl. halfej, törpeharcsa, keszeg, kárász-itt is van keserűfog),
- 4 közepes fej vöröshagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma (felszeletelve),
- 1-2 db száraz csöves erős paprika (passzírozás előtt kivesszük),
- 1 db paradicsom (felkockázva),
- őrölt piros paprika (+erős pista),
- 1 db zöld paprika,
- víz,
- só.
Halászlé elkészítése:
- Kettéválogatjuk a halakat aszerint, hogy mi megy az alaplébe és majd a halászlébe: a halszeleteket, amiket majd a halászlébe főzünk, jól besózzuk, hogy legalább 2 órát álljanak a sóban (ne tegyük vissza a hűtőbe).
- Az apróhalból és a pontynak a faroktő részéből készítjük az alaplevelet. A halból a kockákra vágott hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal 3 l vízben alaplevet főzünk, 1 ek. színes piros paprikával már most ízesíthetjük.
- Mindent egyszerre beleteszünk egy főzőedénybe, vizet engedünk rá és együtt forraljuk fel, aztán levesszük alacsonyabb (pl. közepes) fokozatra.
- Legalább 2 órán keresztül főzzük. Ha nagyon elforrja a levét, pótoljuk vízzel, a cél az, hogy jól szétfőzzük a halakat. A hagymán keresztül ellenőrizzük, hogy szétfőtt-e. A hal alaplénál fontos, hogy a lé ne csak gyöngyözzön, mint a húsleves, hanem erőteljesen mozogjon, ugyanakkor ne forrjon.
- Az elkészült alaplevet átpasszírozzuk egy szűrő vagy passzírozó segítségével, előtte kivesszük a csípős paprikát.
- Az alaplevet feltesszük forralni (visszatesszük bele a csöves paprikát) és forrás után beletesszük a korábban besózott halszeleteket, ha ezzel is felforrt, levesszük kicsire a hőfokot.
- Ilyenkor nézzük meg a fűszerezést: só, 2 ek. piros paprika (lehet külön is elkeverni egy kis lével és úgy ráönteni), csípősség.
- Amikor a halszeletek felúsztak a halászlé tetejére, akkor vélhetően megfőttek. A forrás után kb. 10 perc alatt megfőnek.