2014. január 2., csütörtök

Sok magos tönkölykocka

Egy olyan recepttel szeretnék nagyon boldog új évet kívánni, amelyik az elmúlt évben az egyik kedvencem volt. A Lipóti pékségben kapható tönkölykocka kívülről nem olyan csábító, de megkóstolva egyszerűen isteni, remek tízórai. Régi vágyam volt, hogy ezt otthon is megsüthessem, amit végül a Kézműves Magyar Ízek Vásárának köszönhettem.  Itt vásároltam a Szabó Malom tönkölybúza lisztjeiből, amihez egy receptfüzetet is kaptam ajándékba. Rögtön megakadt a szemem a pogácsán, gondoltam hátha hasonló lesz a péksütihez, így rögtön nagyobb kockákat formáltam belőle és grátiszban megszórtam különböző magokkal is. Az eredményért teljesen odáig voltunk, szuper önmagában, de akár egy szelet sonkával, salátával, ruccolával, paradicsommal töltve is.

Hozzávalók:
  • 30 dkg fehér tönkölyliszt,
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  • 8 dkg libazsír,
  • 15 dkg vaj,
  • 1 csapott ek. só,
  • 3 tojás sárgája,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 2 dl + egy-két ek. tejföl,
  • tökmag, lenmag, fekete és fehér szezámmag.
Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ehhez adjuk hozzá a zsírt is. 2 tojássárgáját, 2 dl tejfölt, sót és az élesztős tejet a liszttel jól összedolgozzuk, megdagasztjuk és pihentetjük kb. 1 órát. Kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra és a puha vaj felével megkenjük, szorosan feltekerjük, majd a két végét a középső rész alá behajtjuk és így is pihentetjük kb. 20-30 percig. Ezt követően még egyszer megismételjük ezt a lépést a vaj másik felével. Pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. kis ujjnyi vastagságúra, kés segítségével bekockázzuk, és 1 tojás sárgáját pár ek. tejföllel elkeverünk, amivel megkenjük a tészta tetejét, megszórjuk a magokkal és kockákat vágunk ki a tésztából. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hagyjuk még 20 percig pihenni és forró sütőben (kb.180 fokon) sütjük kb. 15 percig.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció