Sok magos tönkölykocka

Házi pékség tönkölybúzából

Sok magos tönkölykocka recept

A Lipóti pékségben kapható tönkölykocka kívülről nem olyan csábító, de megkóstolva egyszerűen isteni, remek tízórai. Régi vágyam volt, hogy ezt otthon is megsüthessem, amit végül a Kézműves Magyar Ízek Vásárának köszönhettem. Itt vásároltam a Szabó Malom tönkölybúza lisztjeiből, amihez egy receptfüzetet is kaptam ajándékba. Rögtön megakadt a szemem a pogácsán, gondoltam hátha hasonló lesz a péksütihez, így rögtön nagyobb kockákat formáltam belőle és grátiszban megszórtam különböző magokkal is. Az eredményért teljesen odáig voltunk, szuper önmagában, de akár egy szelet sonkával, salátával, ruccolával, paradicsommal töltve is.
 

Sok magos tönkölykocka recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér tönkölyliszt,
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  • 8 dkg libazsír,
  • 15 dkg vaj,
  • 1 csapott ek. só,
  • 3 tojás sárgája,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • 2 dl + egy-két ek. tejföl,
  • tökmag, lenmag, fekete és fehér szezámmag.

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ehhez adjuk hozzá a zsírt is.
  2. 2 tojássárgáját, 2 dl tejfölt, sót és az élesztős tejet a liszttel jól összedolgozzuk, megdagasztjuk és pihentetjük kb. 1 órát.
  3. Kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra és a puha vaj felével megkenjük, szorosan feltekerjük, majd a két végét a középső rész alá behajtjuk és így is pihentetjük kb. 20-30 percig. Ezt követően még egyszer megismételjük ezt a lépést a vaj másik felével.
  4. Pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. kis ujjnyi vastagságúra, kés segítségével bekockázzuk, és 1 tojás sárgáját pár ek. tejföllel elkeverünk, amivel megkenjük a tészta tetejét, megszórjuk a magokkal és kockákat vágunk ki a tésztából.
  5. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hagyjuk még 20 percig pihenni és forró sütőben (kb.180 fokon) sütjük kb. 15 percig.

Sok magos tönkölykocka képek

Ha tetszett a fenti Sok magos tönkölykocka recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló fitt nasi recepteket is: Mézes, magos szelet recept, Sárgarépás, sajtos tócsni recept, Sok magvas, túrós zabpogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: friss élesztő, lenmag, libazsír, szezámmag, tökmag, tönkölyliszt, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, kenyérféle, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sok magos tönkölykocka recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató