2016. március 31., csütörtök

Krémsajtos zöldség gratin

Tepsis zöldségköretnek indult, de időközben krémsajtos rakott zöldséggé vagy gratinná fejlődött a fejemben, amíg hazaértem. Ez is amolyan alaprecept, amit ezerféleképpen variálhatunk az ízlésünk, kedvünk és az idényzöldségek szerint. A lenti verzióban szerintem csodásan kiegészíti egymást az édes burgonya és a sós krémsajt egyvelege, ráadásul szemet gyönyörködtető, ételeknél nem sűrűn látott színeket tudunk felfedezni sütés után a cékla és a narancssárga burgonya találkozásából.



Hozzávalók kb. 4 személyre:
  • 1 db kecses, zsenge cukkini
  • 2 db édesburgonya
  • 1 db méretes cékla
  • 3 db zsenge sárgarépa
  • 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 cs. zöldhagyma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csepp olívaolaj
  • 250 g natúr krémsajt
  • kb. 1 dl tejszín
  • bazsalikom
  • csípős paprika, ha kedveljük a pikáns ízeket
  • reszelt sajt
Meghámozzuk, megtisztítjuk a zöldségeket, majd a paprika, zöldhagyma és fokhagyma kivételével minden zöldséget karikára vágunk. (Tipp: a céklakarikák legyenek vékonyabbak a többinél, mert ez fő meg leglassabban a felsoroltak közül.) A fűszeres sajtkrémhez egészen apróra szeleteljük fel a paprikát és a zöldhagymát, a fokhagymát pedig lereszeljük, elkeverjük a krémsajttal, kb. 0,5-1 dl tejszínnel, ízesítjük zöld fűszerekkel, pl. bazsalikommal, csípős paprikával. Kóstolgassátok bátran ezt a krémet, a legtöbben szerintem már itt el fogjátok hinni, hogy ebből milyen fenséges finomság fog kikerekedni. A többi pedig egy kis építkezés tetszés szerint: a tepsi aljára cseppentünk egy kis olívaolajat, arra egy sorban ráfektetjük az édes burgonya karikákat,
lilahagymát, cukkinit, ezt megkenjük a krémmel, majd cékla sor következik répával spékelve, ismét krém, édes burgonya hagymával. Meglocsoljuk egy kis tejszínnel és lefedjük alufóliával. 180 fokon sütjük kb. fél óráig. Megvizsgáljuk egy hegyes késsel a gratinunkat és, ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyjából megpuhultak a zöldségek, akkor még egy réteg krémsajttal befedjük a tetejét, gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és alufólia nélkül sütjük szép pirosra. Jó étvágyat kívánok!


Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció