Ezelőtt még sosem hallottam az angolok méltán híres kedvencéről, a karamellás, banános pitéről, a legmókásabb pedig az, hogy ez a recept egy olasz nyelvű receptújságban tetszett meg, amit még a nyáron vásároltam. Azóta jobban utánajártam a süti történetének és szembesültem vele, hogy micsoda népszerűségnek örvend Angliában ez a kalóriabomba, számos variációban továbbfejlesztették már az eredeti receptet. Ha egy édes szájú barátunkat, családtagunkat le szeretnénk venni a lábáról, akkor tökéletes választás lehet a Banoffee pie, mert egyszerűen fantasztikus kombinációt alkot a süteményben a karamell, a banán és a tejszín. Az eredeti verzióban vajas omlós tésztát kell sütni, a gyorsított és talán legelterjedtebb receptvariációkban viszont darált kekszes-vajas alap szerepel, mindkettőt leírom, így időtök és kedvetek szerint választhattok süti alapot. Fontos fortély az elkészítésnél, hogy a tejszínt kizárólag tálalás előtt szabad a banános karamellás rétegre simítani, különben a tejszín kölcsönhatásba lép a többi alkotóelemmel és olvadni kezd. Épp ezért érdemes nagyobb létszámú (6-8 fős) társaságot meghívni egy-egy szelet angol csodára.
Banános, karamellás pite, banoffee pie recept
Hozzávalók egy tortaformához:
A tészta hozzávalói:
Omlós vajas tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 25 g cukor,
- 125 g vaj,
- 1 csipet só,
- 1 tojás és 1 tojássárgája
Vagy gyors darált kekszes verziójú tésztához:
- 25 dkg darált keksz (pl. Győri Édes zabfalatok),
- 10 dkg lágy vaj
A töltelék hozzávalói:
- 3 tubus sűrített tej,
- 5 dkg barna cukor + 5 dkg vaj,
- 2-3 db banán,
- 3 dl tejszín
- kevés étcsokoládé reszelve a díszítéshez
A tészta elkészítése két variációban:
- Az omlós vajas tésztát így készítsük el: a cukros, "sós" liszttel jól morzsoljuk el a hideg vaj darabokat, adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk alaposan össze, majd hűtőben pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát is.
- A sütéshez a hűtőből kivett tésztát (pár percet várhatunk vele, hogy csöppet lágyuljon, de többet nem, mert akkor könnyen szétmegy) lisztezett deszkán nyújtsuk vékony, kör alakra (ami pár centivel nagyobb a formánál), majd helyezzük vajazott-lisztezett gyümölcstorta formába, nyomkodjuk bele alul és a széleit is húzzuk fel, a felesleges darabokat pedig egy késsel a forma felső széle mentén le tudjuk vágni.
- A sütéshez vágjunk egy kisebb sütőpapírt és tegyük a tésztára, majd szórjunk rá babot vagy lencsét és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg arany színűre, tűpróbáig (kb. 10 perc).
- A gyors verziójú tészta alap pedig így készül: az aprítógéppel összedarált kekszet lágy vajjal alaposan összedolgozzuk, majd a masszát egy tortaforma aljába jól belenyomkodjuk úgy, hogy a széleit is felhúzzuk.
- A karamellhez alacsony hőfokon összeolvasztjuk a vajat a barna cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és addig várunk, amíg szép aranyló, ragadós karamell keletkezik, mindezeket persze folyamatos keverés mellett. Hagyjuk kihűlni a karamellt. Ha csokis verziót szeretnénk készíteni, akkor kb. 2/3 tábla étcsokoládét külön felolvasztunk néhány evőkanál tejszínnel és ezt keverjük hozzá a karamellhez.
- Összeállítás: a tésztára halmozzuk a banánkarikákat, majd közvetlenül tálalás előtt a keményre felvert tejszínnel borítjuk be és díszítésképpen étcsokoládét reszelünk a tetejére. Próbáltam úgy is, hogy habfixálóval vertem fel a tejszín és tálalás előtt egy órával készítettem el, de már akkor is meglazult a karamell a banános tejszíntől, így azt javaslom, hogy tényleg közvetlenül a fogyasztást megelőzően díszítsük a tetejét a tejszínnel. (A banános részig viszont egészen nyugodtan elő lehet készíteni.)