Laci barátunktól tanultam ezt a remek brokkolis, krémsajtos receptet, amit még olyannal is „megetettem”, aki egyébként nem szereti a brokkolis és karfiolos ételeket, ugyanis a brokkoli kinézetre szinte alig vehető észre… Viszonylag sokféle alapanyag szükséges a recepthez, de természetesen mindenki a saját igényei szerint variálhatja a tészta hozzávalóit. Pl. a csirke bátran elhagyható, ha húsmentes tésztára vágyunk.
Brokkolis penne recept
A brokkolis penne hozzávalói kb. 4 személyre:
- 50 dkg brokkoli,
- 30-40 dkg csirkemell filé (kihagyható),
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 tömlős krémsajt,
- 2 db kockasajt,
- 1-2 dl főzőtejszín,
- só, fehér bors,
- szerecsendió,
- 1-2 dl száraz fehér bor,
- pici olívaolaj,
- víz,
- penne tészta,
- reszelt sajt a tálaláshoz.
A brokkolis penne elkészítése:
- Bár majdnem minden főzőlapot igénybe kell venni, viszont a párhuzamos főzőcskének köszönhetően gyorsan elkészülhet ez a tésztaétel is.
- A megmosott brokkolit rózsáira bontva megfőzzük sós vízben (lefedve kb. 20 perc alatt puhára fő).
- A felkockázott csirkemellet fehéredésig pirítjuk kevés olívaolajon, majd fűszerezzük és fedő alatt közepes, vagy inkább alacsonyabb hőfokon, néha megkeverve puhára pároljuk.
- A tészta számára is felforralunk egy nagy edénnyel telt sós vizet, majd megfőzzük benne a pennét.
- Amikor minden hozzávaló megpuhult, vagy legalábbis a brokkoli már készen áll a további műveletekre, akkor leöntjük róla a vizet és botmixerrel pürésítjük, összeturmixoljuk, visszatesszük a főzőlapra és hozzáadjuk a sajtokat (krém és kocka), a fehérbort, a reszelt fokhagymát, fűszerezzük és amikor már elolvadt a sajt, a tejszínnel elkeverjük, megvárjuk, amíg felforr és már kész is van.
- A szószhoz hozzáadjuk a puhára párolt csirkét, és a megfőtt, lecsöpögtetett tésztát, alaposan összekeverjük és reszelt sajttal a tetején tálaljuk.