Ugyan nem olyan hatalmas szemű, mint a Görögországból importált eper, de isteni íze, illata van és a miénk: hazai termés a szomszédos kisvárosból. Ezek az eperszemek lettek a hétvégi édesség főszereplői: tojás és kávé nélküli tiramisu sok-sok eperrel. Ideális desszert ebben a melegben, hiszen nem kell a forró sütőtől szaunázni a konyhában.
Epres tiramisu recept
Az epres tiramisu hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone sajt,
- 2 dl habtejszín,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 2 ek. porcukor,
- 60 dkg friss eper,
- 1 zacskó piskótatallér, vagy babapiskóta (120 g),
- tej,
- rumaroma,
- csokilikőr,
- kakaópor a díszítéshez.
Az epres tiramisu előállítása:
- Először megmossuk, megtisztítjuk az epret, feldaraboljuk néhány kisebb szeletre.
- A mascarponét 2 ek. porcukorral elkeverjük és hozzáadjuk a vaníliacukor kíséretében felvert habtejszínt, összedolgozzuk.
- A piskótatallérokhoz elkészítjük a fürdőt: tej, csokilikőr és rumaroma keveréke, ebbe mártogatjuk bele a piskótákat 1-2 pillanat erejéig.
- Ezek után pedig kezdhetjük az epres tiramisu rétegelését egy mély üvegtálba (jénaiba): 1 sor piskóta, 1 sor eper, 1 sor krém, amíg el nem fogynak a hozzávalók, a tetejére krémet kenünk és kakaóporral, eperrel díszítjük.