Ez a recept a tipikus példája annak, hogy milyen különlegessé lehet varázsolni a hétköznapokban is gyakran használt alapanyagokat, ha egy kicsit másképp dizájnoljuk. Az angol és amerikai konyhában gyakran találkozhatunk olyan húsos pitékkel, mint pl. a klasszikus pásztor pite, vagy az édesburgonyás marharagu, ahol a húsos rész tetejére burgonyapüré, zöldségköret vagy éppen leveles tészta kerül. A fehérboros, csirkés pite ízvilága a sok vöröshagyma, vaj és tejszín miatt picit a francia hagymalevesre hajaz. Könnyed, ünnepi fogásként tálalható az asztalra, és utána még biztosan lecsúszik valamilyen mennyei édesség is.
Fehérboros, csirkés pite recept
Hozzávalók kb. 4 személyre:
- 60-70 dkg csirkemell filézve,
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 1,5 dl fehérbor (pl. Nagygombos Borászat, illatos fehér),
- kb. 10 dkg vaj,
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl főzőtejszín/kókuszkrém,
- 15 dkg zöldborsó,
- 15 dkg karfiolrizs (karfiol aprítógéppel ledarálva/mirelit verzió),
- 25 dkg leveles tészta.
Elkészítés:
- A vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a félkarikákra vágott vöröshagymát, fehéredésig pirítjuk rajta a kockákra vagy csíkokra vágott csirkemellet. Felöntjük fehérborral, majd forralunk rajta egyet.
- Hozzáadjuk a többi zöldséget, és fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk a ragut. Ha megfőtt a hús, felöntjük tejszínnel, és fedő nélkül főzzük tovább pár percig.
- Kevés olívaolajjal kikent kerámiatálba öntjük a ragut, és a tetejére felcsíkozott, kész leveles tésztát hajtogatunk. A tippek között belinkeltem egy videót, ami segít a formázásban, de akár egy téglalap vagy bármilyen más alakban is ráilleszthetjük a tésztát a kerámia tálra (széleit szorosan rányomkodva), csak ilyenkor fontos, hogy villával megszúrjuk a tésztát több helyen.
- 200 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 20-30 percig, amíg aranybarnára sül a tészta.
Tippek:
- Csirke helyett a klasszikus, francia, burgundi marharagu is remekül működik, de akár valamilyen darált húsos ragu is kiváló a tészta alá.
- A videó alapján könnyen reprodukálható a leveles tészta formázása, akár kör alakúra is: https://www.youtube.com/watch?v=hivHnWre28Q&t=15s
- Zöldborsó és karfiol helyett akár cukkini, burgonya, és zeller is passzolhat a raguhoz.