Sütőtökös repertoárom új tagja egy olyan sós pite, amihez csupán néhány hozzávaló szükséges, még a tésztát sem kell meggyúrnunk, hiszen a jó öreg, mirelit leveles tészta leveszi a terhet a vállunkról, és az időnket is megspórolva remek alapot biztosít egy sütőtökben gazdag finomsághoz. Az édeskés tök ízét szuperjól kiegyensúlyozza a sós, füstölt sonka és az aromás cheddar sajt. Előételnek is tökéletes az ünnepi asztalra, de akár fő fogásként is megállja a helyét. A pitét nyugodt szívvel ajánlom vegetáriánus verzióban, a füstölt sonka elhagyásával.
Füstölt sonkás, sütőtökös pite recept
Hozzávalók egy közepes méretű piteformához:
- 250 gr leveles tészta,
- 1 kisebb, hosszúkás sütőtök fele,
- 1 tojás,
- 10 dkg cheddar sajt,
- 10 dkg füstölt sonka,
- só, bors,
- 1 zacskó mini mozzarella golyó,
- 1-2 szál friss kakukkfű a tálaláshoz (elhagyható).
Elkészítés:
- Elsőként megsütjük a tököt 180 fokon, belsejéből kikaparva a tökmagos részt. Picit sózzuk, néhány evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg könnyen bele nem szalad a kés a puha húsába.
- A leveles tésztát a pite formánál szélesebb kör alakra kinyújtjuk, és a vajjal kikent, liszttel megszórt formába illesztve 180 fokon, légkeveréssel elősütjük kb. 10 percig. Sütés előtt villával szúrjuk meg a tésztát néhány helyen
- A sütőtök belsejét kikaparajuk, botmixerrel pürésítjük, és ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, reszelt sajtot és kis kockákra vágott sonkát.
- Fűszerezzük és összekeverjük kanállal a hozzávalókat, majd megtöltjük vele a pitetészta belsejét.
- A tetejét mozzarella sajt darabokkal díszítjük és 180 fokon kb. 20-30 percig sütjük, amíg szépen megpirul a tetején a sajt. (Ha szükséges, bekapcsoljuk a sütő grill fokozatát és beállítjuk, hogy csak felülrül süssön, így gyorsabban pirul a sajt).