Egyik régi nagy kedvenc házi, sós nasim, ami általában mindig sikert arat a vendégvárások során. Olyan nem nagyon volt még, hogy maradt a kosárban, mert pillanatok alatt felfalható, hiszen függőséget okoz. Olaszos ízvilág a végtelenségig variálható töltelékkel, ezért nagyon hálás alaprecept.
Pizzacsiga recept
A pizzacsiga hozzávalói (nagy adag):
- 80 dkg liszt,
- 3/4 kocka élesztő,
- 5 ek. olívaolaj,
- 5 dl víz,
- 2 tk. cukor,
- pici só,
- 1 db hámozott paradicsom konzerv,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bazsalikom,
- reszelt sajt (lehet füstölt is).
Pizzacsiga készítés lépésről-lépésre:
- Az élesztőt a cukros langyos vízben hagyjuk felfutni, majd utána a liszttel, olajjal és pici sóval alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk. Ha netán ragacsos lenne a tészta, akkor még adjunk hozzá annyi lisztet, amitől szépen összeáll az egész.
- 1-2 órát pihentessük, kelesszük a tésztát.
- Osszuk szét három részre és nyújtsuk ki vékony, hosszúkás (téglalapszerűre) formára, kenjük meg vékonyan a pizzaszósszal (ehhez pár csepp olívaolajon megfuttatjuk néhány pillanat alatt a fokhagymát, beleöntjük a paradicsomot és közepes hőfokon, fedő nélkül sűrűre főzzük, majd fűszerezzük sóval és jó sok bazsalikommal) és szórjuk meg reszelt sajttal. Ha szeretnénk itt még tunningolhatjuk a tölteléket sonkával, kolbásszal, zöldségekkel stb.
- Tekerjük fel a tésztát, majd egy éles kés segítségével vágjuk fel őket pici csigákra. A tekerésnél felül fejeződjön be a művelet, mert így könnyebb vágni a szeleteket, nem csúszik ki a töltelék. Olykor-olykor érdemes elmosni a kést, hogy jobban sikeredjenek a pizzacsigák.
- Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük meg magas hőfokozaton (180-200 fokon) a csigákat. Kb. 15 perc alatt el is készülnek, azért a tűpróbával ellenőrizzük az állagukat.